S popáleninami od slunce pomohou zázračné potraviny!

S popáleninami od slunce pomohou zázračné potraviny!

Máte za sebou den na sluníčku, a ačkoliv jste se snažili dodržet všechna pravidla pro bezpečné opalování, spálili jste se? Nemusíte hned běžet do lékárny, s většinou popálenin si dokážete poradit pomocí toho, co najdete doma v ledničce.

Spáleniny od sluníčka se projevují horkou, začervenalou a napjatou kůží doprovázenou bolestí. Všechny tyto příznaky způsobuje probíhající zánětlivá reakce. Pomocníkem číslo jedna jsou proto studené obklady. Pro začátek postačí tričko nebo obvaz namočený ve studené vodě. Přikládejte je na zarudlá místa a nechte působit, dokud není látka teplá jako okolní kůže. Takové obklady můžete používat několikrát denně po dobu 10 až 15 minut.

Potraviny pro kůži

Samotná voda ale pokožku vysouší, což vyvolává nepříjemné svědění. Pro dlouhodobé používání tedy není vhodná. Pomocí níže uvedených jednoduchých ingrediencí si proto vytvořte lázeň, která zanechá vaši kůži hydratovanou a klidnou.

  • Ovesné vločky. Suché vločky zabalte do gázy nebo do látky a prolejte studenou vodou. Následně vymačkejte veškerou nasáklou vodu do misky a vločky odložte. Obklady pak namáčejte v této tekutině, kůže bude hydratovaná a jemná. 
  • Nízkotučné mléko. Smíchejte 1 sklenici nízkotučného mléka se 4 sklenicemi studené vody. Přidejte pár kostek ledu a vše přikládejte jako obklad na spálenou pokožku po dobu 15 až 20 minut. Celou proceduru můžete opakovat každé 2 až 4 hodiny.
  • Kukuřičná mouka. Spojte dohromady kukuřičnou mouku s vodou a vytvořte hutnou pastu – tu lze aplikovat přímo na postižená místa. Škrob dodává kůži sacharidy nutné pro její výživu. 
  • Listový salát. I ten se může uplatnit v boji proti spáleninám. Obsahuje látky, které kůži vyživují a odstraňují nebezpečné toxiny. Navíc působí přímo na buňky a urychlují tak hojení. Vývar z listů salátu nechte odstát a vychladit. Poté aplikujte pomocí vatových tamponků přímo na postiženou pokožku.
  • Jogurt. Svým složením přímo vybízí k použití pro úlevu od bolesti a svědění. Díky krémovitému složení dobře drží na kůži, chladí a hydratuje. Přátelské bakteriální kultury navíc pomáhají zabránit možné infekci.
  • Čajové sáčky. Zelený čaj obsahuje protizánětlivé látky a antioxidanty, které se uplatňují v regeneraci celého těla. Čaj obsahuje též kyselinu taninovou, která působí jako anestetikum a přináší kůži úlevu od bolesti.

Místo obkladů se můžete rozhodnout i pro studenou sprchu. Nikdy ale nepoužívejte mýdlo. To kůži vysušuje a obsahuje také řadu chemických aromat, barviv a pěnidel, které spálenou pokožku jen zbytečně podráždí.

Nutná hydratace

Chladná voda, obklady i led jsou výborné jako první pomoc od bolesti. Pak je ovšem nutné kůži podpořit, aby se opět zahojila. K tomu je nutná dostatečná hydratace. Bez vody se spálená pokožka oloupe a bude trvat delší dobu, než se všechny její vrstvy znovu obnoví. Dopřejte si proto po koupání hydratační olej a používejte kvalitní hydratační krémy bez alkoholu a parafínu. A pro příště si zapamatujte, že natřít se opalovacím prostředkem je nutné 30 minut před tím, než vyrazíte na sluníčko, a že ani zatažená obloha vás v létě před spálením neochrání.

(jez)

Zdroj: 
www.prevention.com

Datum publikace: 10.8.2015


Čtěte dále