Nechce dítě nosit helmu na kolo? Zkuste pár triků

Nechce dítě nosit helmu na kolo? Zkuste pár triků

Chystáte se v létě na cyklistický výlet i se svými dětmi? Nezapomeňte je na cestu řádně vybavit a poučit. Kolo je skvělý způsob, jak si aktivně užít prázdniny, nenechte si proto akci zkazit zbytečnými komplikacemi.

První věcí, kterou je potřeba zkontrolovat před odjezdem, je samotné kolo. Správně má být tak vysoké, aby dítě dosáhlo nohama na zem, když sesedne ze sedla, ale aby mezera mezi tělem a horní částí rámu nebyla větší než 7 cm. Dále je potřeba prohlédnout brzdy, pneumatiky a přehazovačku. Nejlepší je dát kolo před začátkem sezóny do specializovaného servisu, kde ho kvalitně seřídí.

Bez helmy nikdy

Když je kolo v pořádku, přichází na řadu další vybavení, jehož základem je helma.

  • Ta by neměla nikdy odstávat, točit se či sesouvat z hlavy.
  • Správná helma sedí pevně, netlačí a vždy musí být zapnutá, jinak ztrácí smysl.
  • Kvalitní chrániče hlavy jsou označeny evropskou normou CE 1078 německé zkušebny TÜV-GS.
  • S helmou zacházejte opatrně, když se poškodí, tak se její ochranný efekt snižuje. Proto byste neměli používat model, který již prošel nějakou větší srážkou či pádem. Může být naprasklý v místě, kde to není vidět, a v případě další nehody už nijak neochrání.

Dětem se helmy často nelíbí a nechtějí je nosit – zkuste je překvapit například nálepkami s odrazkami, kterými si helmu vyzdobí podle svého a navíc budou v šeru lépe vidět.

Nešetřete barvami

Pokud se s dětmi chystáte projíždět i oblastmi se zvýšeným provozem, naučte je základním pravidlům. Přednost zprava a ukazování směru patří mezi ty nejdůležitější. Malé děti by na silnici vůbec vyrážet neměly, pokud to ale jinak nejde, buďte vždy v jejich dosahu. Základním pravidlem jízdy mezi auty je být viděn. Čím více barevných a reflexních prvků na sobě dítě bude mít, tím lépe.

Šlapejte v pevném

Na kole se malí cyklisté mohou zranit i kvůli zdánlivě banálním věcem. Je proto třeba kontrolovat popruhy od batohu, aby se nezapletly do kola, i nohavice, které se mohou skřípnout do řetězu. Důležitý je i výběr obuvi. Sandály, žabky, nebo dokonce bosé nohy jsou velmi nebezpečné. Mohou se zaháknout o šlapku či o okolní větve nebo jinou překážku. I když máte pocit, že jedete jen kousek a po bezpečném terénu, tak své dítě obujte do pevných bot, nikdy nevíte, kam vás cesta může zavést.

(jez)

Zdroj: 
http://kidshealth.org

Datum publikace: 3.8.2015


Čtěte dále