Naučte se urychlit hojení otevřených ran

Naučte se urychlit hojení otevřených ran

S různými odřeninami a otevřenými ranami se potýkáme v průběhu celého roku. Častější mohou být na podzim, když finišují zahradní práce a příprava na zimu. Jedná-li se navíc o velká poranění, nejsme si často jisti, jak je ošetřit tak, aby se co nejdříve zahojila. Poradíme vám, jak na to.

Kdy k odborníkovi

Vždy vyhledejte lékařskou péči v případě, že:

  • rána je hluboká,
  • vypadá zaníceně, podebraně, zkrátka je přítomna infekce,
  • vznikla v prostředí s nízkou úrovní hygieny,
  • kůže v místě rány je znatelně potrhaná a jednotlivé její vrstvy jsou odděleny,
  • v poranění mohou být přítomny úlomky skla, kovu, rzi apod.

Lékař ránu důkladně vyčistí a v některých případech se rozhodne ji sešít. Jedině profesionální ošetření je ve výše uvedených případech tou nejrychlejší cestou k zahojení.

Zabraňte infekci!

Je-li poranění menší a nevyžaduje odbornou péči, důkladně ho vydezinfikujte. Samotnou ránu a její okolí omyjte vodou, použít můžete i mýdlo. Nakonec aplikujte dezinfekci. Nejčastěji se používají ty s jodem a peroxid vodíku. Dobrou zprávou zejména pro děti je, že jsou na trhu speciální druhy antiseptik, která neštípají. Jen důkladným očištěním zabráníte infekci.

Zalepit? Ano, ale ne navždy

Na krytí čerstvého zranění použijte sterilní obvaz. Nezapomeňte ho však kontrolovat a v případě znečištění či prosáknutí náplast včas vyměňte. Jestliže je rána již částečně zacelená, není třeba ji nadále zakrývat. Čerstvý vzduch urychluje hojení. Nejste-li si jisti vhodným načasováním, raději se zeptejte lékaře. Značně zkrátit dobu hojení můžete i použitím hydrogelů – ty udržují v ráně optimálně vlhké prostředí. Vytvářejí na jejím povrchu elastickou vrstvičku, pod kterou probíhá proces regenerace kůže intenzivněji.

Pomoc přírody

O využití přírodních prostředků se vždy poraďte s lékařem. Med, olej tea tree, levandulový olej či šťáva z aloe vera mají sice léčebné účinky, nehodí se však do každé rány.

(msd)

Zdroj:

http://www.ehow.com/how_4880478_heal-open-wounds-faster.html

Datum publikace: 28.10.2013


Čtěte dále