Vředy dolních končetin: snazší je se jim vyhnout než je léčit

Vředy dolních končetin: snazší je se jim vyhnout než je léčit

Vřed je chronická rána, která se nehojí. Důvodů pro jeho vznik na dolní končetině je více, stejně tak je široká i paleta příznaků. Jaké jsou charakteristické znaky nejčastějších typů těchto ran a jak se léčí?

1. Žilní vřed: když žíly nestíhají a krev v noze „stojí“

Žilní vředy se nejčastěji nacházejí pod úrovní kolene. Typické místo pro ně je na vnitřní části lýtka těsně nad kotníkem. Jsou nejběžnějším druhem, tvoří 80–90 % ze všech. Jak název napovídá, postihují pacienty, kterým správně nefunguje žilní systém dolních končetin. Tito lidé často trpí otoky, křečovými žilami anebo vznikem krevních sraženin. Žilní vředy mají poměrně charakteristický vzhled: jejich spodina je červená a může být pokrytá žlutou fibrózní tkání. Útvar má většinou nepravidelný tvar a okolí je bledé a oteklé.

2. Tepenný vřed: viníkem je nedostatečné krevní zásobení

Tepenné vředy se objevují na nohou o něco níže, hlavně na patách, na špičkách palce nebo mezi prsty v místech, kde se o sebe otírají. Lidé, kterým tepenný vřed hrozí, jsou kuřáci, diabetici a také ti, kteří trpí vysokým tlakem a cholesterolem. Všechny tyto stavy totiž nesvědčí tepnám, které se postupně zužují a přestávají zvládat svou funkci – tedy přivádět krev do periferních tkání. Spodina tepenného vředu je žlutá, hnědá nebo černá a většinou nekrvácí. Okraje bývají oblé a ostře ohraničené. Pacienti s tímto typem vředů se často v noci budí bolestí. Úlevu pak přináší svěšení nohou z postele, při kterém se obnoví průtok krve v dolních končetinách.

3. Neuropatický vřed: nebolí, o to je však zákeřnější

Tato rána nejčastěji postihuje diabetiky. Vzniká v terénu neuropatie, to znamená na končetině, jejíž nervy nefungují tak, jak mají. Takovou nohu si pacient může zranit, aniž by o tom věděl. Tím pádem se o poškozené místo nepostará a vzniká chronický vřed. Neuropatie je také často spojená s postižením cévního systému, takže vzniklé vředy mohou být kombinací všech výše zmíněných.

Zdravý životní styl – léčba i prevence

Cílem léčby vředů je ulevit od bolesti a urychlit proces hojení. Konkrétní terapie by měla být „ušitá“ pacientovi na míru. Nejčastěji obsahuje:

  • vlhké krytí rány,
  • aplikaci antibiotické masti – pokud je přítomna infekce,
  • léky na ředění krve,
  • kompresní punčochy – důležité jsou především u žilních chorob.

Terapie vředů je často běh na dlouhou trať. Nejlepší je se jejich vzniku úplně vyhnout. Co proto můžete udělat vy sami? V první řadě přestat kouřit. Dále pak udržovat tlak, cholesterol a cukrovku pod kontrolou. Zdravý jídelníček a pravidelný pohyb pak fungují nejen jako prevence, ale i léčba.

(mak)

Zdroj:
http://my.clevelandclinic.org

Datum publikace: 20.7.2015


Čtěte dále