Co použít při hojení? Stačí běžný obvaz?

Co použít při hojení? Stačí běžný obvaz?

Vlhké prostředí vytváří při hojení kožních poranění lepší podmínky pro tvorbu nové tkáně, chrání ránu před infekcí a výrazně urychluje celý proces hojení. Při použití materiálů podporujících vlhkost v ráně není nutné převazovat poraněné místo tak často jako suché sterilní obvazy. Díky správné vlhkosti se rány také lépe zacelují i z hlediska vzhledu – jizvy nejsou poté tak výrazné.

Vlhkost znamená méně bolesti

Sundávání suchých obvazů, gázových čtverců a dalších tradičních materiálů z rány může být při převazu nepříjemné až bolestivé. Naproti tomu materiály využívané při vlhkém hojení se na poranění nelepí, ošetření rány s nimi proto nebolí. Navíc se při převazu nepoškozují nově vytvořené buňky. Díky tomu je uzdravování rány znatelně rychlejší a celkově pohodlnější. Vlhké hojení má ale i řadu dalších výhod:

  • Materiály, které udržují optimální vlhkost rány, zajišťují zároveň její správné pH, absorbují nežádoucí sekret a hnis z rány, a snižují tak riziko rozvoje infekce.
  • Správná vlhkost podporuje také tvorbu kolagenu, který je nezbytný pro tvorbu nové tkáně v postiženém místě.
  • Vlhké hojení je celkově spojeno s méně komplikacemi, doba léčení se proto zkracuje a je méně finančně náročná.

Tradiční způsob léčby ran

Vlhké hojení ran je postupem, který má dávnou historii. Již ve starověkém Egyptě se k léčbě ran používala směs medu a dalších přírodních látek, které zajistily nejen potřebnou vlhkost, ale měly i hojivé účinky. V 60. letech 20. století lékaři na základě odborných poznatků potvrdili, že vlhké prostředí je pro rány výrazně příznivější než suché. Správná vlhkost totiž zkracuje dobu hojení až o 50 %.

Přestože vlhké hojení ran není novinkou posledních několika let, vývoji nových materiálů a produktů se věnuje značná pozornost až přibližně od počátku nového tisíciletí. Škála výrobků, které zajišťují ideální podmínky pro hojení, je široká – vybírat můžete materiály přizpůsobené různým typům i velikostem ran.

(pak)

Zdroje:

https://www.woundsource.com/blog/benefits-moist-wound-healing

https://www.woundsource.com/blog/clearing-air-about-moist-vs-dry-wound-healing

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3601883/

Datum publikace: 14.1.2019


Čtěte dále