Zázračný enzym z papáji hojí rány a tlumí bolest

Zázračný enzym z papáji hojí rány a tlumí bolest

Exotická papája je neuvěřitelně zdravým ovocem. Zejména díky enzymu, který se nazývá papain. Ten bývá součástí léčivých přípravků i potravinových doplňků. Jak papain působí a kdy umí pomoci?

Zdrojem jsou nezralé plody 

Papain patří do skupiny trávicích enzymů s proteolytickým účinkem. To znamená, že dokáže štěpit velké molekuly bílkovin na menší části. Mimo to umí zmírňovat zánět a tlumit bolest. Aplikuje se také ve formě různých krémů na rány a popáleniny, které pomáhá zhojit. Papain se získává frakcionováním, odstřeďováním a ultrafiltrací z mléčné šťávy nezralých plodů. Čím jsou plody tohoto středoamerického stromu zralejší, tím méně enzymu obsahují. Největší obsah papainu je pod slupkou papáji. Právě slupky z tohoto ovoce byly využívány domorodými národy při přípravě léčivých obkladů.

Šest neduhů, se kterými papain pomůže

    1. Bolest v krku. Papain zmírňuje bolesti, tlumí zánět a otok.

 

  • Zánět. Proteolytické enzymy mohou redukovat zánět, podobně jako protizánětlivé léky.

 

 

  • Zácpa a nadýmání. Papain zlepšuje trávení, pomáhá i při chronických obtížích se zácpou nebo nadýmáním.

 

 

  • Rány a popáleniny. Enzym dokáže léčit vředy, rány i kožní choroby. Díky schopnosti štěpit bílkoviny totiž zbavuje rány zbytku odumřelých tkání. Nic tak nebrání hojení a růstu nové tkáně. Využívá se také v léčbě chronických ran, jako jsou bércové vředy a proleženiny. U větších ran a popálenin se výborně hodí protizánětlivý efekt papainu. Snižuje riziko vzniku infekce.

 

 

  • Bolesti svalů. Tyto obtíže dokážou po intenzivní zátěži nebo cvičení pořádně znepříjemnit život. Papain tuto bolest umí zmírnit. Svaly se také díky tomuto enzymu lépe zotavují.

 

 

  • Pásový opar. Proteolytické enzymy, jako je papain, mohou pomoci s příznaky pásového oparu – jak s postižením kůže, tak s bolestí.

 

Papain, enzym pocházející z papáji, dokáže pomoci při mnoha zdravotních obtížích. Hodí se pro léčbu trávicích obtíží, zánětu i popálenin a ran. Je využíván v alternativní medicíně, stejně jako v řadě klasických léčivých přípravků.

(dos)

Zdroje:
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/papain#shingles
https://www.verywell.com/the-benefits-of-papain-89493

 

Datum publikace: 1.2.2018


Čtěte dále