Popáleniny u dětí: Nejčastější otázky, na které se rodiče ptají

Popáleniny u dětí: Nejčastější otázky, na které se rodiče ptají

Nejdříve musíte zamezit působení tepla, a pokud se stane, že jsou na postiženém místě přiškvařené oděvy, doporučuje se je nestrhávat, ale odmočit ve vodě. Pak se snažte postižené místo ochladit tekoucí studenou vodou (kolem 10 stupňů Celsia). Dávejte pozor, aby nedošlo k podchlazení!

Zajímá vás, na co se v této souvislosti v lékárnách rodiče nejčastěji ptají? Rodiče dětí, které utrpěly popáleniny, se často obracejí v první řadě na lékárníky a hledají u nich radu, jak postupovat při ošetření svých dětí. Vytvořili jsme pro vás praktický přehled jejich nejčastějších otázek i odpovědí na ně.

Jak ošetřit popáleninu?

Rána reaguje na poranění a produkuje exsudát. Dříve se používaly suché zásypy, které exsudát z rány pohltily, ale zároveň způsobily vysychání rány. Rána pak pnula, dráždila okolí a na povrchu vznikal strup.

V dnešní době se doporučuje metoda tzv. vlhkého hojení, aplikace hydrofilních gelů. Vlhké hojení má oproti suchému hojení několik výhod: Po aplikaci hydrofilního gelu na popáleninu se vytvoří prostředí, které udržuje ránu vlhkou a zabraňuje tak vysušování a vzniku strupů. Vychytává také volné kyslíkové radikály, takže v porovnání se suchým hojením zkrátí dobu hojení až o 50 %. Další výhodou je také to, že hydrofilní gel utváří na ráně pružnou ochrannou vrstvu, která brání vniknutí další infekce do rány.

Lze nějak tlumit bolest spojenou s popálením?

Samotný hydrofilní gel po aplikaci ránu zklidní. Vhodné je dát gel před aplikací na chvilku do ledničky, aby při aplikaci děti cítily jeho chladivý účinek. Pokud má dítě popáleninu již ošetřenou, ale stále trpí bolestí, můžete mu podat klasické léky proti bolesti. Pokud ale bolest i přesto přetrvává, poraďte se raději s dětským lékařem.

Jak bojovat se svěděním popáleniny?

V průběhu hojení se kůže velmi vysušuje. Pokud jejímu vysoušení zabráníte, zůstane pokožka hebká a pružná, nebudou se v ní tvořit prasklinky a potlačíte také svědění. 

V první fázi, kdy je povrch kůže narušený, nám pomáhají dodávat vlhkost hydrogely. 

Ve druhé fázi, kdy je pokožka již zhojená, ale slabá a citlivá, můžete použít různé hydratační prostředky, krémy nebo přípravky do koupele. Je důležité, abyste své dítě přesvědčili, že si postiženou oblast nesmí škrabat. Pokud si dítě stěžuje na svědění, doporučujeme zvlhčovat ránu alespoň pětkrát denně. Když nezabírá samotná hydratace pokožky, může lékař předepsat léky na potlačení svědění.

Zůstane jizva po popálení viditelná?

Popálenina se většinou zhojí v průběhu dvou až tří týdnů a nezanechává jizvy. Pokud včas použijeme metodu vlhkého hojení, určitě zlepšíme vzhled jizvy. V průběhu hojení je ale nutné sledovat, zda se rána hojí tak, jak má. Pokud mají popáleniny sklon k tvorbě jizev, může být dítě ošetřujícím lékařem posláno na další vyšetření, které osvětlí příčinu zjizvení.

Smí se popálené dítě koupat s obvazem?

Pokud se jedná o malou popáleninu, lze krátkodobě použít voděodolnou náplast nebo dermafólii, pod kterou naneseme dostatečně množství hydrofilního gelu. Tato náplast ránu ochrání před promočením.

Jedná-li se o popáleninu většího rozsahu a je překrytá nasákavým materiálem, doporučujeme dítě omývat houbou nebo ho koupat tak, abyste postiženou oblast ve vodě nenamočili. Obvaz by se každopádně ve vodě namáčet neměl. Pokud se již obvaz během koupání výrazně promočí nebo uvolní, je nutné ránu převázat: použijeme hydrofilní gel, překryjeme mastným tylem a fixujeme obinadlem, nebo pokud si sami na toto ošetření netroufáme, kontaktujeme zdravotnické zařízení, kde ránu obvazovali, a domluvíme se na převazu.

Uvedené rady pro děti je dobré konzultovat s lékařem. Tyto rady ovšem platí i pro dospělé. Navíc se blíží doba Vánoc a pečení vánočního cukroví, a proto doporučujeme mít doma při ruce hydrofilní gel na ošetření popálenin, které si při této aktivitě můžete způsobit.

(viv)

Zdroje:

https://www.childrens.health.qld.gov.au/fact-sheet-burns-frequently-asked-questions/

https://www.hemagel.cz/pouziti

Datum publikace: 7.11.2018


Čtěte dále