Zdraví přeje připraveným aneb Lékárnička na cesty

Zdraví přeje připraveným aneb Lékárnička na cesty
Konečně je to tady. Vytoužená dovolená. Ujistěte se, že i během ní budete připraveni na nenadálé situace. Podle toho vybavte obsah svých zavazadel. Potkat vás totiž může ledacos. Od puchýřů přes bodnutí hmyzem až po alergické reakce.

Záleží na tom, kolik času máte

Příprava celé rodiny na dovolenou a zajištění domácnosti na dobu, kdy budete pryč, není vůbec jednoduché. Ve skutečnosti to může být tak vyčerpávající proces, až se začneme ptát sami sebe, zda to vůbec stojí za to. Každý ze členů domácnosti může zařídit něco. Partner může po cestě z práce zajít vyřídit zdravotní cestovní pojištění a děti si mohou skládat na stůl oblečení, které si vezmou s sebou.

Na nenadálé situace se nezapomeňte vybavit

Dejme tomu, že zdravotní pojištění je vyřízeno, o domácí zvířátko se postará někdo z příbuzenstva, květiny zalije sousedka a noviny bude vybírat někdo další. Co se však týká věcí, které si berete na dovolenou s sebou, neměla by mezi nimi chybět lékárnička. I tehdy, pokud máte zaplacenou zdravotní pojistku na cestu do zahraničí, nebo jedete pouze „pár“ kilometrů v rámci České republiky.

Co všechno s sebou vzít?

Vedle všech léků, které pravidelně užíváte vy nebo vaši blízcí, by lékárnička měla obsahovat:
  • léky proti bolesti a zánětu;
  • antihistaminika pro podání v případě alergické reakce;
  • léky proti průjmu (např. tzv. „černé uhlí“);
  • antibakteriální gel pro použití tam, kde není možné se umýt vodou (v autě, před konzumací jídla ve stánku s rychlým občerstvením);
  • teploměr;
  • pinzetu a jehlu (např. na odstranění třísek či úlomků z rány);
  • nůžky;
  • obvazový materiál (jako např. náplasti, jednotlivě sterilně zabalené čtverečky gázy nebo netkaného textilu);
  • přípravek na spáleniny, odřeniny a puchýře, jakým je například HemaGel; využít ho můžete kdekoliv, protože malá tubička vám nezabere místo v lékárničce ani v kabelce; ať už se vám stane malý úraz, popálenina od sluníčka nebo puchýře od nových bot, HemaGel vám pomůže k rychlejšímu zahojení a sníží bolest.

Zdroj: http://familyfun.go.com/vacations/travel-first-aid-checklist-vacation-ideas-711169/

(skl)

www.hojeni-ran.cz

Datum publikace: 13.6.2010


Čtěte dále