Zabraňte proleženinám aneb Jak se vleže neproležet

Zabraňte proleženinám aneb Jak se vleže neproležet

Proleženiny jsou strašákem jak pacientů, tak i zdravotnického personálu. Proč? Pacienta bolí a na personál jejich přítomnost vrhá špatné světlo. Vznik proleženin je známkou nedostatečné úrovně ošetřovatelské péče. Na vzniku proleženin se bohužel podílí tolik faktorů, že ani při sebelepší péči jim mnohdy nelze zamezit.

Proleženiny nebolí jen pacienty

V Čechách trápí proleženiny 15–20 % pacientů na lůžkách následné péče. Na jednotkách intenzivní péče a ARO odděleních je to dokonce ještě více. Nemocnice se tomu snaží všelijak předcházet. Netrpí totiž pouze pacienti a pověst nemocnice, ale také pojišťovny musí sáhnout hlouběji do kapsy. Důkazem toho jsou statistiky, podle nichž například Američané zaplatí za léčbu proleženin 8,5 miliardy dolarů ročně.

Polohy, polohování a polohovací pomůcky

Jak tedy ušetřit pacienty trápení a pojišťovnám jejich finance? Dodržováním několika zásad se dá vzniku proleženin částečně předejít. Pacient by se měl například nejlépe každé dvě hodiny polohovat. Změnou polohy totiž odlehčíme utlačované kůži a svalům a ty se pak mohou lépe prokrvovat. Významně pomáhají antidekubitální matrace i celá řada jiných polohovacích pomůcek. Důležité je, aby nikde nic netlačilo. Lůžko musí být suché a samozřejmostí péče o pacienta by měla být pravidelná hygiena.

Bez správné výživy by to nešlo

Nelze opomenout ani dostatečnou výživu pacienta. Bez ní by veškerá snaha, ať sebelepší, nebyla nic platná. Správná výživa totiž zajišťuje dostatek živin, vitamínů, minerálů a stopových prvků, které pomáhají udržovat pokožku vláčnou, zvyšují její obranyschopnost a zlepšují hojení.

Ačkoliv čísla v úvodu vypadají hrozivě, je třeba si uvědomit, že mnoho pacientů již s proleženinami do nemocnice přijde. Prevence vzniku proleženin není pouze v rukou zdravotníků, ale také všech těch, kteří se o nemocného starají i mimo nemocnici.

(jas)

Zdroj:
http://www.linet.cz/zdravotnicka-technika/o-spolecnosti/casopis-komfort/Komfort-2-2009/30379/Dekubity-zrcadli-kvalitu-pece
http://www.osobniasistence.cz/?tema=2&article=4 

Datum publikace: 26.11.2014


Čtěte dále