Zázračné hojení delfínů – dokážeme se inspirovat?

Zázračné hojení delfínů – dokážeme se inspirovat?

Vědci vynakládají velké úsilí, aby zjistili, čím je ovlivňováno hojení ran u lidí a jak tento proces co nejvíce usnadnit a urychlit. Nedávno se ukázalo, že v tomto ohledu lze najít významné poučení u jiných živočišných druhů, konkrétně u delfínů. Těm se totiž zranění způsobená například žraločími zuby hojí mnohdy přímo zázračně.

Neuvěřitelné vlastnosti

Delfíni po napadení žralokem mnohdy utrpí taková zranění, která by u člověka bez poskytnuté intenzivní péče znamenala jistou smrt. Podle vědců se však tito savci ze svých ran zotavují překvapivě snadno: hojení je velmi rychlé, delfíni nejeví známky větších bolestí, rány se neinfikují, krvácejí jen málo a nedochází ke vzniku jizev. Vědci doufají, že například v tuku delfínů v budoucnu naleznou složky, které poslouží i lidské medicíně. Především by se mohlo jednat o látky s antimikrobiálním účinkem, které zabraňují vzniku infekce v hojící se ráně, dále pak o látky s analgetickými účinky výrazně snižující bolestivost postiženého místa.

Umění hojit se bez jizev

Kromě toho, že delfíni zřejmě používají svá vlastní „antibiotika“ a „léky proti bolesti“ ukryté v jejich tuku, umí také zastavovat krvácení z rozsáhlých a hlubokých ran. Vědci se domnívají, že poraněný delfín umí nasměrovat tok krve pryč z okrajových částí těla. Tak se sníží tlak krve v ráně a krvácení je výrazně menší. Schopnost dokonalého hojení bez jizev zase přirovnávají vědci ke způsobu hojení, jaký používají vyvíjející se mláďata savců v mateřské děloze. Stejně jako ona dokážou delfíni zacelit staré rány vrstvou tukových buněk a vazivových vláken tak, že kontury těla zůstanou zcela neporušené.

Cíl nad jiné

Výzkum hojení ran u delfínů může vnést více světla do procesů hojení, které probíhají také u člověka. Pokud se budeme způsoby léčení ran u delfínů šikovně inspirovat, pravděpodobně nám to umožní vyvinout lepší způsoby hojení bez jizev, bez infekce a téměř bez bolesti.

(vek)

Zdroj:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/07/110721095834.htm

Datum publikace: 27.2.2013


Čtěte dále