Závažnost popáleniny určuje, jak se tělo zachová

Závažnost popáleniny určuje, jak se tělo zachová

Závažnost popálenin může být různá – od poranění, které si snadno ošetříte sami doma, po život ohrožující rány. Lékaři se při jejich posuzování řídí několika pravidly. Jejich znalost ale může být užitečná i pro laika. Rozsah popálení totiž předurčuje, jak se tělo zachová v příštích okamžicích a jak bychom takto poraněnému člověku měli pomoci.

Pravidlo devíti

Jedním z důležitých parametrů, které lékaře při pomoci popálenému pacientovi zajímá, je rozsah popálené plochy. Možná že jste i vy už někdy slyšeli, že byl někdo popálený například na deseti procentech svého těla. Změřit přesně rozměry popáleniny je však obtížné a vyjádřit je v procentech ještě těžší, protože každý člověk má jinou postavu, a tedy i plochu své kůže. Poranění o velikosti deseti čtverečních centimetrů je daleko závažnější u novorozence než u člověka, který měří dva metry a váží sto padesát kilo. Proto si zdravotníci pomáhají tzv. pravidlem devíti, díky kterému rozsah a závažnost popálenin odhadují.

Lidské tělo si zkuste pomyslně rozdělit na jedenáct částí: hlava, obě horní končetiny, hrudník, břicho, horní a dolní část zad, pravé a levé stehno a zbytek obou dolních končetin. Je-li popálená jakákoliv z těchto částí celá a žádná jiná, je postiženo právě 9 procent. Pro všímavé, kteří si spočítali, že 11 × 9 je jen 99: zbylé jedno procento připadá na genitálie.

Pro malé děti je nebezpečné už popálení o rozsahu 5 procent

Lékaři jsou díky těmto informacím rovněž schopni předpovědět, jak na takové postižení tělo zareaguje. Je-li totiž zasaženo víc než 15 procent kůže, člověk začíná ztrácet velké množství tekutin, které je mu třeba dodat uměle – infuzí. U rozsahu většího než 25 procent plochy těla se rozvíjí masivní zánětlivá odpověď, která způsobí snížení krevního tlaku, zrychlí tep a ve svém důsledku může popálenou osobu ohrozit na životě. Děti však může takzvaný popáleninový šok ohrozit už při rozsahu popálení 5–10 procent! Protože jsou popáleniny v podstatě otevřené rány, je také veliké riziko infekce s nedozírnými následky.

Lokální ošetření nestačí

Co se týče první pomoci, je zřejmé, že si u rozsáhlých popálenin zpravidla nevystačíme jen s lokálním ošetřením. Je třeba také sledovat tep, dech a vědomí a v případě nutnosti zahájit resuscitaci masáží a umělým dýcháním. Lékařskou pomoc vyhledejte, pokud je popálenina větší než 5 cm. Obezřetní však buďte především u dětí, u nichž je případná ztráta tekutin velmi nebezpečná a může vést k šokovému stavu.

(veri)

Zdroj:

http://firstaid.about.com/od/softtissueinjuries/a/07_burn_surface.htm

Datum publikace: 9.5.2013


Čtěte dále