Vyjeďte letos na kole bezpečněji

Vyjeďte letos na kole bezpečněji

Pravidelná pohybová aktivita je pro zdraví jistě žádoucí. Právě cyklistika patří mezi Čechy k nejoblíbenějšímu sportovnímu vyžití vůbec. Bohužel je s ní ale spojena i řada typických úrazů. Mnohým z nich se však můžeme účinně bránit. Tady jsou naše 4 hlavní tipy, jak na to. 

1. Chraňte si hlavu

Samozřejmým doplňkem každého cyklisty by měly být ochranné chrániče a kvalitní helma. Podle některých údajů stojí vážný úraz hlavy bez přítomnosti helmy za více než 90 % smrtelných poranění sportovců jedoucích na kole. Vážnému poškození lebky a mozku však předejdete jen v případě, že vám přilba dokonale padne a je řádně zapnutá.

2. Předcházejte poškození nervů

Abyste uchránili své ruce a zejména nervy v nich ukryté od škodlivých vibrací, které se na ně při dlouhé jízdě přenáší, pořiďte si cyklistické rukavice. Ty by měly prsty a dlaně pohodlně obepínat a pomocí vycpaných plošek účinně tlumit nežádoucí kmitání.

3. Myslete na choulostivé partie 

Dlouhá jízda na nevhodném cyklistickém sedle může být spojena s omezeným prokrvením měkkých tkání uložených před stydkou sponou a způsobit tak nepříjemné zdravotní komplikace. V případě mužů trpí zejména penis a prostata, ohrožena je potence. Ženy zase trápí vaginální dyskomfort, objevit se mohou infekce močového ústrojí. Prevencí je nejen důsledný výběr správného sedla a cyklistického oděvu, ale také občasná jízda ve stoje na pedálech. V případě močových zánětů myslete na dostatečnou hydrataci.

4. Nechte kolo odborně seřídit

Kolo by mělo být před každou jízdou správně seřízeno tak, aby nedocházelo k přetěžování velkých kloubů, především ramen a kolen, ale ani šlach a zad. Nastavení se řídí více faktory (vlastnostmi jezdce, plánovaným terénem apod.), a mělo by proto patřit do rukou odborníka.

Dostatečný příjem tekutin a lehce stravitelné, avšak energii doplňující stravy, správná technika jízdy a především nepřeceňování vlastních možností – to jsou další opatření, která by neměla být žádným cyklistou podceňována. Jen tak lze totiž tento sport vnímat jako aktivitu, která našemu zdraví skutečně prospívá.

(veri)

Zdroj:

http://www.ehow.com/how_2301972_prevent-common-cycling-injuries.html

Datum publikace: 28.4.2013


Čtěte dále