Vyhněte se nepříjemným úrazům při zimních radovánkách

Vyhněte se nepříjemným úrazům při zimních radovánkách

Sníh a zamrzlé rybníky – pro milovníky zimních sportů naprosto ideální období. S přicházející zimou každý vášnivý lyžař či snowboardista opráší svou sportovní výbavu, aby po dlouhých měsících vyrazil opět na svahy. Pravá zima prostě znamená zábavu na každém kroku. Ovšem jak už to tak bývá, sport s sebou přináší riziko úrazu a ani zimní sporty nejsou zdaleka žádnou výjimkou.

Pády, srážky, údery

Úrazy vznikající při zimních sportech mohou být mnohdy velmi závažné a nebezpečné. Často vznikají v důsledku pádu na svahu při rychlé jízdě nebo pádu na tvrdý led při bruslení. Jindy může dojít k nepříjemným zraněním při srážce lyžařů na přeplněných sjezdovkách, u dětí často způsobují zranění údery o okraj bobů po nadhození při jízdě na nerovném povrchu. Zkrátka nebezpečí číhá na každém kroku a stát se může opravdu cokoliv.

Tak málo stačí…

Zatímco při troše štěstí vyvázne většina pouze s odřeninou či pohmožděním, u jiných může pád způsobit zranění mnohem vážnější. Častým bývá otřes mozku, řezné rány o hrany lyží či snowboardu. V těžších případech může dojít ke zlomeninám horních či dolních končetin, bohužel ani zlomeniny páteře nebývají neobvyklé. V těchto případech už nestačí pouze domácí ošetření, lékařská pomoc je zde naprostou nezbytností.

Přestože to občas není v našich rukou, ideální by bylo jakémukoliv úrazu předcházet. V první řadě je velmi důležité chovat se tak, abychom neohrožovali sebe ani jiné lidi ve svém okolí. Nezbytností jsou ochranné prostředky, zejména přilba by měla být nedílnou součástí výbavy každého sportovce. Způsobů, jak předejít zraněním, je celá řada a rozhodně by se neměly brát na lehkou váhu. Vždyť proč si kazit prázdniny či dovolenou zbytečnými úrazy?

(pad)

Zdroj:

http://www.rodina.cz/clanek5529.htm

Datum publikace: 29.1.2014


Čtěte dále