Vlhké hojení ran skvěle fuguje. Jak na to v domácích podmínkách?

Vlhké hojení ran skvěle fuguje. Jak na to v domácích podmínkách?

Určitě si pamatujete rady našich babiček o tom, že poranění musí dýchat a být v suchu, jinak se bude špatně hojit. Tyto názory však již patří minulosti. Dnešním trendem je udržovat ránu ve vlhkém prostředí, což zabezpečí její rychlejší zacelení.

Odborníci v Mayo Clinic, která se mimo jiné zabývá i řešením ran, již dlouho tušili výhodu hojení poranění ve vlhkém prostředí. V posledních 50 letech byli odborníci svědky toho, že vlhké rány se zacelí rychleji a s nižším výskytem infekcí než ty suché. Změna v přístupu k tomuto problému zažívá v posledních letech zásadní obrat. Pravdou je, že se stále ozývají názory, že je potřeba dát možnost ráně dýchat nebo ji nechat vyschnout. Tyto ojedinělé výkřiky však nejsou v žádném případě založené na hmatatelných důkazech. V čem je tedy moderní přístup lepší?

  • Vlhké prostředí umožňuje buňkám v ráně lépe fungovat, což přispívá k jejímu rychlejšímu zacelení.
  • Suché poranění je více bolestivé.
  • Vlhkým krytím snižujeme riziko vzniku infekce, naopak buňky v suché ráně jsou ideálním „pokrmem“ pro bakterie.

Co radí experti z Mayo Clinic ohledně péče o ránu?

  • Místo očistěte tekoucí vodou. Nepoužívejte k vyčištění peroxid vodíku, ten totiž zabíjí zdravé buňky.
  • Ránu překryjte obvazem.
  • Všímejte si příznaků infekce. Jedná se hlavně o zarudnutí, otok, zápach a hnisavý výtok. Objeví-li se něco z toho, raději navštivte lékaře.
  • Rána nesmí být až příliš vlhká. Pokud dochází ke zbělení tkáně v jejím okolí, může se jednat o časné známky poškození. Řešením problému je větrání poranění při převazu nebo částečné nastříhání obvazu – to zajistí lepší odvod vlhkosti z poškozeného místa. 
  • Obvaz pravidelně vyměňujte, nejlépe 1× denně. Ihned dejte nový tehdy, pokud je ten předchozí špinavý, vlhký či poškozený.

Pokud si nejste vyčistěním rány pouhou vodou jisti, použijte i dezinfekci. Jejím nasazením sice dochází k poškození zdravých buněk, na druhou stranu však minimalizujete riziko zánětu. Hnisavá infekce totiž může napáchat v ráně mnohem větší škodu než samotná dezinfekce.

(holi)

Zdroj: http://www.wqow.com/story/22281588/2013/05/17/mayo-clinic-health-system-promotes-moist-wound-healing

Datum publikace: 23.3.2014


Čtěte dále