Včasné odhalení infekce v ráně pomůže lepšímu hojení

Včasné odhalení infekce v ráně pomůže lepšímu hojení

Zanícení poranění bývá relativně častá komplikace, která výrazně prodlužuje a komplikuje hojení. Infikovaná rána se navíc většinou hojí rozsáhlou jizvou. Neléčená infekce v ní může pak vzácně vést i k celkové sepsi organismu a ohrozit tak život pacienta. Naučte se proto poznat první známky toho, že se poranění nehojí tak, jak by mělo. 

Může přijít kdykoli

K infekci může dojít u každého typu rány – a't je to operační jizva, říznutí, odřenina, popálenina, nebo další. K nákaze jsou náchylnější místa, která byla znečištěna. Velmi často dochází k infekci těch ran, které byly způsobeny pokousáním zvířetem – tam je to téměř pravidlem.

Sledujte proto hlavně následující 4 důležité jevy:

1. Zarudnutí

Každá rána je během svého hojení zarudlá - především přímo v oblasti zranění. Směrem do okrajů rány ale zarudnutí bledne. Pokud však zasahuje i do oblastí, kde k poranění nedošlo, a začervenání vybíhá v pruhovitých cárech nebo flecích, může se jednat o zánět. Tehdy je na místě navštívit lékaře.

2. Sekrece

Během procesu hojení mohou z poranění prosakovat tekutiny. Těch by však mělo být malé množství, měly by být čiré a nezapáchat. Sekrece by pak měla ustupovat a po několika dnech zcela ustat. Pokud z rány vytéká zakalená, žlutá, zelená či páchnoucí tekutina, trvá to delší dobu nebo je jí velké množství, pravděpodobně došlo k infikování rány.

3. Zvýšená teplota

Sejměte z rány obvazy a nechte ji asi 10 minut volně na vzduchu. Poté dlaní posuďte teplotu hojícího se poranění oproti okolní kůži – měla by být stejná. Pokud se vám rána zdá horká a kůže kolem ní vypnutá, zřejmě zde probíhá zánět.

4. Bolest

Bolest ke zranění neodmyslitelně patří. Během hojení by však měla ustupovat. Pokud je rána infikovaná, přetrvává výrazná bolestivost nebo se i zhoršuje. Při správném hojení bychom přitom neměli cítit cukání a bolest by neměla vyzařovat do okolí.

(vesa)

Zdroj:

http://www.livestrong.com/article/5671-need-checking-wound-infection/

Datum publikace: 18.11.2013


Čtěte dále