Vážně popálit může i obyčejná sprcha!

Vážně popálit může i obyčejná sprcha!
Popálit se můžeme různým způsobem. Pokud se potřísníme horkou tekutinou nebo vystavíme kůži přehřáté páře, opaříme se. Takto bývají bohužel často postižené děti, které na sebe zvrhnou horký čaj, kávu nebo vroucí vodu z konvice. Paradoxně však nebývá v tomto ohledu nejvíce nebezpečnou místností kuchyň, ale koupelna. Proto právě tam bychom měli být mimořádně ostražití. Víte, jak se zachovat v případě, že k podobné nehodě přesto dojde? Koupelna – místo nejčastějších opařenin

Je důležité si uvědomit, že voda o teplotě 60 ºC může způsobit popáleniny třetího stupně už za jednu sekundu! Proto by koupel neměla být teplejší než 40 ºC u dospělých a 38 ºC u malých dětí. Chcete-li zabránit opaření svých ratolestí během koupání, existuje několik dobrých rad. Jako první napouštějte vodu studenou, teprve pak tu teplou. Vždy nejprve vyzkoušejte teplotu vody pomocí zápěstí. A v neposlední řadě – nikdy nenechávejte své dítě v koupelně o samotě.

Nebezpečí číhá také v kuchyni

Děti ve věku kolem jednoho až dvou let jsou velmi zvídavé. Zkoumání varné konvice, hrnce s vařící se omáčkou nebo pánve naplněné žhavým olejem je však hra příliš riskantní. Pro větší bezpečí je proto dobré umísťovat všechny horké tekutiny z dosahu dětí, nikoliv na okraj kuchyňské linky či stolu. Dále se řiďte dalšími doporučeními, jako jsou například tato: místo ubrusů užívejte protiskluzné podložky, kupte si raději bezdrátovou varnou konvici a během vaření odložte dítě do dětské ohrádky.

Když už opaření zabránit nejde

Jestliže se vaše dítě i přes všechna opatření stejně opaří, je důležité vědět, co dělat. Stejná pravidla platí samozřejmě i pro dospělé. Nejprve svlečte z postižené části těla veškerý textil, ale pouze v případě, že není nijak přilepený. Chlaďte spálené místo po dostatečně dlouhou dobu – alespoň 20 minut – proudem studené, nikoliv však ledové vody (mohli byste způsobit omrzliny). Lékaře vyhledejte v případě, že byla zasažena větší část těla, obličej, ruce či genitál a kůže je nějak narušena.

Opaření je nejen velmi bolestivé, ale může na kůži zanechat trvalé následky v podobě jizev. Proto se mu snažte v lepším případě předejít. V tom horším předejděte alespoň následkům, ke kterým by bez správně poskytnuté první pomoci došlo.

(veri)

Zdroj: www.gtp.com.au/kidsafeqld/inewsfiles/inews.8176.1.pdf

Datum publikace: 19.12.2009


Čtěte dále