Strie kůži nesluší. Braňte tělo zevnitř i zvenku

Strie kůži nesluší. Braňte tělo zevnitř i zvenku
Pajizévky neboli strie nejsou ničím, o co bychom stáli. Přesto se na kůži mnoha lidí vyskytují celkem často. Víte, jak jim účinně předcházet?

Podpis změn

Strie vznikají tehdy, když se kůže příliš „natahuje“. Vlákna se v pokožce zjizví a již se nevrátí do původního stavu. Zpočátku mají pajizévky červenou barvu, která postupem času přechází do stříbřitě bílé. Čekat je můžete:
  • po každém zhubnutí,
  • v těhotenství, kdy se kůže vypíná,
  • máte-li navíc blond či rezavé vlasy, jsou šance na získání strií mnohem vyšší,
  • riziková je z tohoto hlediska též velmi suchá pleť.

Pokožku dobře živte

Stejně jako je strava důležitá pro náš žaludek, je zásadní i pro pokožku – měla by ji správnými složkami vhodně vyživit. To se však stane jedině tehdy, budeme-li dávat pozor na to, co jíme.
  • Zvýšit by se měl příjem esenciálních mastných kyselin, které se nacházejí v rybách, lněném semínku a různých druzích olejů.

  • Důležitý v boji proti striím je zejména vitamin E – podporuje elasticitu kůže.

  • Zinek zase zvyšuje schopnost regenerace a hojení pokožky.

  • Vitamin C je nezbytný antioxidant, který si tělo neumí samo vytvořit – musí se proto doplňovat různými přípravky.

Natírejte poctivě!

Ošetřování pokožky, zejména v době těhotenství či při úbytku na váze, je nezbytností. Tkáň si může udržovat svoji elasticitu jen tehdy, když jí dodáváme vlhkost. To znamená pravidelnou péči v podobě tělových mlék, másel či krémů. Nejlepší jsou ty, které obsahují přírodní přísady, jako například kakaové máslo, které se v boji proti striím používá již tradičně. Olivový olej, aloe vera a tekutý vitamin E zase vytvoří směs, kterou můžete vmasírovat nejen do partií břicha, stehen či boků, ale všude tam, kde vaše pokožka „žízní“. Hydratovaná kůže je zkrátka prevencí proti striím a i dalším kožním problémům.

(skl)

Zdroj: http://www.optiderma.com/en/skin-disorders/skin-disorders-a-z/stretch-marks-remedies.html

Datum publikace: 6.5.2012


Čtěte dále