Správná obuv – nejlepší ochrana před vznikem diabetické nohy

Správná obuv – nejlepší ochrana před vznikem diabetické nohy

Lidé s cukrovkou musí na výběr bot klást obzvlášť velký důraz. Puchýře a mozoly, které jsou „odměnou“ za nošení špatně padnoucích bot, se totiž u diabetiků velmi snadno změní v chronickou a špatně se hojící ránu.

U lidí s cukrovkou je hojení ran obecně problém. Obzvlášť špatně se pak řeší poranění na nohou. Může za to hlavně zhoršený průtok krve v dolních končetinách, který patří mezi komplikace diabetu. Nejdůležitější prevencí vzniku puchýřů, mozolů a kuřích ok jsou dobře vybrané boty. Jak na to?

1. Kupte správnou velikost

Britská studie tvrdí, že 6 z 10 lidí trpících cukrovkou nosí špatnou velikost bot. Zajděte proto do obchodu s obuví a nechte si nohy přeměřit, abyste zjistili, jaká velikost je pro vás ta pravá.

2. Vyhněte se botám s úzkou špičkou

Prsty na nohou by neměly být zmáčknuté dohromady, naopak musí mít dostatek prostoru. A ten vám boty s úzkou špičkou nikdy neposkytnou.

3. Prozkoumejte vnitřek 

Pokud je možné vyndat vnitřní vložku, udělejte to a zkuste se na ni postavit. Vaše noha by se tam měla pohodlně vejít a nikde by neměla přesahovat.

4. Zapomeňte na vysoké podpatky

V takto vyrobených botách nese veškerou váhu vašeho těla jen malá část plosek. Lidé s cukrovkou si navíc ani nemusí všimnout, že tato oblast trpí.

5. Otevřené boty jsou též nevhodné 

Nekupujte sandály, žabky a podobně. Pásky těchto bot vytváří tlak na malou část nohy, kde pak mohou vznikat odřeniny a puchýře. Bosé palce jsou navíc náchylné ke vzniku dalších zranění, jako jsou třeba řezné ranky. Kromě toho se do otevřených bot snadno dostane drobný kamínek, který dokáže kůži nohou též velmi poškodit.

6. Nakupujte jedině večer

Pro nové boty vyrážejte na konci dne. To jsou totiž nohy unavené a trochu oteklé. Pokud vám padnou boty večer, budou vám dobře sedět i kdykoli jindy.

7. Pořiďte si hned dva páry  

Kupte si dva páry pohodlných bot pro každodenní nošení. Každý z nich bude mít tlakové body někde trochu jinde, a proto je dobré, když je budete moci střídat.

Pokud se vám po prvních pár hodinách nošení nové obuvi objeví na nohou červená a citlivá místa, boty už znovu nenoste. Kdyby se stalo, že se i přes veškerou snahu nějaký puchýř udělá, je důležité se o něj správně postarat. Ošetřete ho a pravidelně kontrolujte, jak se hojí. Se správnými botami a pravidelnou péčí se vám jistě podaří udržet nohy zdravé.

(mak)

Zdroj: 
www.webmd.com

Datum publikace: 2.7.2015


Čtěte dále