Chystáte se na divokou vodu? Pozor na každý krok!

Chystáte se na divokou vodu? Pozor na každý krok!

Rafting a jízda na kajaku jsou oblíbenou letní zábavou jak u nás, tak na zahraničních řekách. Zatímco v České republice bývají většinou vodácké výlety spojené s pohodou a táborovým ohněm, na rychlejších řekách v cizích zemích se jedná o adrenalinový sport, který s sebou nese řadu nebezpečí.

Při sjíždění divoké řeky je nutné dbát bezpečnostních opatření a nepřeceňovat své síly ani zkušenosti. Úrazy jsou časté a někdy mohou být i fatální. K těm nejčastějším patří:

  • podchlazení,
  • poranění ramene,
  • utopení.

Na tato ohrožení života a horních končetin sice myslí většina posádek lodí, existují ale i další zranění, se kterými se u těchto sportů nesetkáváme tak často. Přesto je dobré o nich vědět. Řadí se sem zejména zlomeniny a poraněné kotníky.

Zrádné dno

Kotník je u kajakářů ve větším nebezpečí, než by se mohlo zdát. Kajak totiž neznamená jen sedět a pádlovat, součástí sportu je i donést si svou loď, kam je potřeba, včetně chození přes nerovný terén lesních cest či kluzkých kamenů. Kotníky jsou v ohrožení i při snaze dostat se v divoké vodě ke břehu. Kameny jsou často neseny proudem a je velmi snadné na nich „ujet“. Proto by se v řekách nikdy nemělo šlapat na dno, dokud nejste v bezpečí u břehu. Další způsob, jak si poranit kotník při jízdě v kajaku, je paradoxně přímo v lodi. Nohy zde mají jen velmi málo prostoru a jsou opřené o opěrku – tím se chodidla stávají velmi snadno zranitelná, zejména při prudkém nárazu o dno nebo kámen.

Pozor na pádla

Riziko zlomenin je při každém extrémním sportu poměrně vysoké. Ani jízda v kajaku není výjimkou. Zvedání těžkého kajaku, jeho přenášení přes nerovný terén, nedostatečně pevná obuv, zima a vlhko, to všechno jsou ingredience k pádu končícímu zlomeninou. Riziko je ale i na vodě. Kajakáři, kteří ztratí kontrolu nad svou lodí, mohou udeřit spolusportovce do obličeje a zlomenina nosu je na světě. Proto je vždy potřeba dávat pozor nejen na souši, ale i na vodě.

(jez)

Zdroj: 
http://paddling.about.com

Datum publikace: 15.6.2015


Čtěte dále