Speciální obvazy pro chronické rány: mohou je pomoci i léčit

Speciální obvazy pro chronické rány: mohou je pomoci i léčit

Vědci z Massachusettského technického institutu našli cestu, jak s pomocí obyčejných obvazů urychlit proces hojení chronických ran, například u diabetiků či pacientů s nádory. Aplikovali totiž na obvazy tzv. siRNA neboli krátkou interferující RNA. 

Jak to funguje

  • siRNA byla již dlouho užívána při blokování tvorby proteinů.
  • Pracuje tak, že váže vlastní RNA, která je zodpovědná za překlad genetické informace při vytváření nových proteinů, čímž efektivně zastaví jejich produkci.
  • V tomto případě použili vědci siRNA k blokování proteinu MMP-9 (ze skupiny metaloproteináz), který ničí kolagen potřebný při procesu hojení.
  • Jediný problém při jejím použití je nízká „trvanlivost“ – velmi rychle je totiž rozkládána enzymy.
  • To se podařilo vědcům obejít tím, že potáhli obvazy speciální nanovrstvou obsahující právě siRNA, díky čemuž se účinná látka dostane přímo do rány.

Nutná je vlhkost

Obvazy byly potaženy speciálními nanočásticemi obsahujícími peptid protaminsulfát a kalciumfosfát s navázanou siRNA. Tyto sloučeniny jsou rozpustné ve vodě a před aplikací je nutné obvaz ponořit postupně do dvou různých roztoků, které zahájí reakci – jejím výsledkem je při vystavení vlhkosti lidského těla uvolnění nanočástic se siRNA přímo do rány. Účinnost obvazů byla prokázána při testech na lidských i zvířecích buněčných kulturách. Během jednoho testu se z bandáže dostaly do rány během 10 dní asi dvě třetiny účinné látky.

Výhled do budoucna

Vedoucí studie Paula Hammond se vyjádřila, že nic nebrání tomu, aby vědci přistoupili k testům na zvířatech. Šance této studie rychle přejít až ke klinickému testování je podle Sarah C. Heilshorn ze Stanfordské univerzity vysoká, protože materiály, které jsou ve speciálním obvazu používané, byly již dříve schváleny FDA (Food and Drug Administration).

(cabi)

Zdroj: 

http://www.gmanetwork.com/news/story/310422/scitech/science/rna-coated-bandages-help-heal-chronic-wounds

Datum publikace: 16.2.2014


Čtěte dále