Spáleniny od slunce vyžadují zvláštní péči

Spáleniny od slunce vyžadují zvláštní péči

Všichni to známe. Užíváme sluníčka, opalujeme se, ale večer nám začne být zima a kůže zčervená. Co se stalo? Jednoduše jsme to přehnali a naše pokožka se více či méně spálila. Nabízíme pár rad odborníků, které kůži uleví, a vy si budete moci opět užívat. Tentokrát již ale bezpečně.

Péči o popálenou kůži neodkládejte. První pomoc spočívá v jejím zchlazení. Ručník namočený ve studené vodě postačí jako chladivý obklad, pomoci mohou i studené sprchy či koupele. Tím se pokožka zklidní a hydratuje. Po sprchování se lehce osušte přikládáním ručníku, ale nedrhněte se úplně do sucha. Pomocí hydratačního krému nebo mléka po opalování následně uzamknete vlhkost v pokožce a ta zůstává po delší dobu vláčná.

Sója ano, parafín ne

  • Při ošetřování spálené kůže je nejvhodnější použít přípravky s obsahem aloe vera či sójového mléka.
  • Naopak se vyhýbejte krémům s parafínem (nejčastěji je ve vazelíně), který kůži zahřívá.
  • Pokud jsou některá popálená místa opravdu citlivá, je možné je potřít kortikoidovou mastí. Její použití je ale vždy lepší konzultovat s lékařem.

Zvláštní péči si zaslouží puchýře. Jejich přítomnost na kůži značí již druhý stupeň popálenin. Nikdy je nepropichujte nebo nemačkejte, ale nechte je úplně v klidu. Jejich narušením by mohlo dojít k infekci, která by celý hojivý proces velmi znepříjemnila a prodloužila.  

Žíznivá kůže

Nejdůležitější je dodržovat pitný režim. Spáleniny vyžadují hodně vody a berou si ji ze zbytku vašeho těla. Proto je nutné pít ještě více než obvykle. Předejdete tak dehydrataci, která se může projevit „pouhou“ bolestí hlavy, ale i závažnějším problémům s ledvinami či jinými orgány.

Následky jsou celoživotní

Ačkoliv se může zdát, že spálení je jen dočasný problém, který může znepříjemnit část dovolené, ale jinak nic neznamená, opak je pravdou. Každá taková příhoda zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny kůže. Obzvlášť nebezpečné je spálení u dětí, riziko pozdějšího onemocnění se tím dokonce zdvojnásobuje. Nikdy tedy nepodceňujte ochranu před paprsky a raději ze slunce včas odejděte. Slabší odstín opálení za celkové zdraví určitě stojí.

(jez)

Zdroj:
www.aad.org

Datum publikace: 27.7.2015


Čtěte dále