Slunce si s jizvami příliš nerozumí

Slunce si s jizvami příliš nerozumí

Jizva, i když zhojená, představuje změněnou tkáň, která se bude od normální kůže navždy lišit. A jako taková potřebuje i zvýšenou ochranu před slunečními paprsky.

Spálenina vzniká rychleji

I když kůže okolo jizvy zůstane slunečními paprsky nedotčena, jizvy samotné se to týkat nemusí. Ta se pak spálí daleko snadněji než její okolí. Platí to zejména tehdy, pokud stále probíhá proces hojení. A nezáleží na tom, zda je jizva pozůstatkem po operačním zákroku, spálenině, nebo škrábancích. Chránit potřebuje za každých okolností. Nezbytností číslo jedna se tak stává krém s vysokým UV faktorem.

Oblečení to samo nezvládne

Zdálo by se, že oděv dokáže sluneční paprsky „zablokovat“. Jde ale o to, z čeho je vyroben. Většina látek, které v létě s oblibou nosíme, je totiž z tenkého, propustného materiálu, který saje pot. S největší pravděpodobností jde o bavlnu. A zde je kámen úrazu. Sluneční paprsky totiž nepropustí jenom látka, která je těžší, hustě tkaná a v nejlepším případě i tmavá. Tím je nejčastěji polyester, ve kterém se ale zpotíme. A když jakákoliv látka nasákne vodu, ztrácí svoje ochranné vlastnosti proti UV záření. I pod dlouhými rukávy nebo nohavicemi je lepší jizvy chránit krémem. To neplatí pro speciální oblečení, které v sobě obsahuje UV filtr.

Laser je na melanom příliš krátký

Je ale třeba chránit i kůži zdravou, bez jizev. Většina lidí se ale takto zodpovědně k největšímu orgánu svého těla nechová. Věděli jste například, že každá tmavá pigmentová skvrna vytvářející se v létě je vlastně poškozením kůže vlivem sluníčka? Dalo by se říci, že jde o jakési volání o pomoc. Následné změny, jako například vrásky, jsou totiž už většinou permanentní. Nemluvě o rakovině kůže, která je daleko hůře ovlivnitelná než vrásky a jizvy. Již vzniklý melanom vám totiž nepomůže odstranit žádný krém ani laser.

Zdroj:

http://www.scars1.com/News/Protecting_Skin_from_the_Sun

(skl)

Datum publikace: 1.8.2014


Čtěte dále