S diabetem zapomeňte na podpatky!

S diabetem zapomeňte na podpatky!

Každých 30 sekund přijde na světě jeden člověk o nohu kvůli diabetu. Jak je to možné? Kombinace této nemoci a poranění končetiny je totiž velice nebezpečná. I malý puchýř se může změnit na chronickou nehojící se ránu, která, pokud není správně ošetřena, vede až k amputaci.

Správná péče je základ

Diabetici mají desetkrát vyšší riziko amputací než zbytek populace. Přitom většině těchto zákroků by šlo předcházet dodržováním několika základních pravidel péče o nohy:

  1. Každodenní kontrola. Stejně jako si každý večer vyčistíte zuby, umyjte si vlažnou vodou a jemným mýdlem nohy a chodidla. Pečlivě při tom zkontrolujte, jestli nemáte někde nějakou odřeninu nebo puchýř.
  2. Žádná vlhkost. Po každém mytí se ujistěte, že máte nohy dobře vysušené a nezůstala vám voda mezi prsty.
  3. Riziková pedikúra. Ať už ji provádíte sami, nebo jdete do nehtového salónu, dávejte pozor na čistotu nástrojů. V salónech by měly být vždy sterilizované a před použitím uložené v nepropustném obalu. Klidně se na sterilizaci zeptejte nebo si přineste vlastní nůžky a pilníček.
  4. Důležitá hydratace. Můžete používat jakýkoliv krém, není třeba žádný speciální. Hydratovaná kůže je odolnější a nepraská.
  5. Nebezpečné podpatky. Zvláště dámy by si měly dávat pozor při výběru bot. Ty by měly být pohodlné, měkké a ve správné velikosti. Nejméně vhodné jsou vysoké podpatky, úzké špičky nebo letní žabky.

Co dělat s poraněním 

Pokud i přes vaše snahy nějaké poškození pokožky vzniklo, snažte se ho okamžitě léčit. Největší chybou je zavírat oči nad zdánlivě nepodstatnými a malými rankami s tím, že se „vyléčí samy“. Diabetes ničí malé cévy a kvůli tomu je hojení velmi pomalé a komplikované. Z malého poranění se tak může vyklubat velký problém už za pár dní – první péče o ránu je tak na vás.

  • Na poranění aplikujte antibiotickou mast.
  • Překryjte ránu obvazem a snažte se zabránit jakémukoliv tlaku v tomto místě.
  • Pokud se místo do sedmi dnů nezahojí, vyhledejte odbornou pomoc – amputace je reálná hrozba, které se však dá při správné péči jednoduše vyhnout.

(jez)

Zdroj:

http://diabetes.webmd.com/features/diabetes-wounds-caring-sores?

Datum publikace: 9.3.2014


Čtěte dále