Radioterapie kůži velkou radost neudělá

Radioterapie kůži velkou radost neudělá

Radioterapie neboli léčba zářením je jedna z možností využívaných v boji s nádorovými onemocněními. Jako každý způsob léčby má i tato kromě řady výhod i mnoho nežádoucích účinků. Jedním z nich je například poškození kůže v místě dopadu paprsku radioaktivního záření jménem radiodermatitida.

Více záření, více škody

Radiodermatitida vzniká nejčastěji ve druhém až třetím týdnu ozařování, u citlivých jedinců ale i mnohem dříve. V závislosti na ozařovací dávce se poškození kůže dělí do několika stupňů. V nejlehčím stadiu se projevuje jen lehkým zarudnutím, svěděním a zvýšenou pigmentací ozařovaného místa. V postiženém místě většinou dochází i ke ztrátě ochlupení. S vyššími dávkami záření mohou vzniknout puchýře, mokvavé plochy, až vředy, které se velmi špatně hojí.

O kůži je třeba pečovat

Aby nedošlo k dalšímu poškození, je nutné o ozařovanou kůži dále pečovat. Je důležité předejít mechanickému i chemickému dráždění kůže. To znamená nosit volný a prodyšný oděv. Existuje i speciální prádlo přímo pro ozařované pacienty.

Zapomeňte na slunce

Rozhodně je nutné vyvarovat se opalování. Dále se nedoporučují žádné náplasti, parfémy a mýdla, která pokožku zbytečně dráždí a vysušují. Pokud kůže nemokvá, je vhodné ji nejdříve dvě hodiny po ozařování promazávat třeba nesoleným sádlem nebo inertními mastmi. Existují také spreje, které se před ozařováním aplikují na pokožku a vytvoří tak na ní ochranný film, který zmírní poškození.

Hemagel si poradí i se složitým hojením

V těžších stadiích, kdy vznikají mokvající rány a vředy, se většinou ozařování na několik dnů přeruší. Léčba takto vzniklých ran je v rukou lékaře. Kvůli hrozící infekci musí být rány ošetřovány za přísných hygienických podmínek. Aplikací hydrofilních gelů, například Hemagelu, do rány a následným sterilním krytím se hojení výrazně zlepší. Podle závažnosti poškození kůže může hojení trvat několik dní až let.

Opatrnost se vyplatí

Ani po odeznění akutní radiodermatitidy není bohužel vyhráno. I mnoho let po ukončení ozařování se může vyvinout chronická radiodermatitida doprovázená suchostí kůže, sníženým ochlupením a nedostatečnou produkcí mazu mazovými žlázkami. Takovou kůži je třeba opakovaně promazávat. Nejtěžším projevem chronické radiodermatitidy mohou být kožní eroze až vředy. Při jejich léčbě se opět nejlépe uplatní metoda vlhkého hojení v čele s Hemagelem.

Hemagel i na předpis

Přípravek Hemagel, vyvinutý českými vědci, hradí od ledna 2010 zdravotní pojišťovna. Úhrada pokryje tři čtvrtiny ceny. Pacienti až do konce roku 2009 platili v lékárně za pětigramové balení přibližně 150 korun, za třicetigramové 450 korun. Pro seniory a chronicky nemocné pacienty s rozsáhlými ranami tak byl přípravek hůře dostupný. Od ledna 2010 zaplatí s použitím poukazu na zdravotnický prostředek vystavený lékařem za malé balení pouze 38 korun, za velké 113 korun.

Zařazením do úhradové vyhlášky se mast stala pro nemocné dostupnější. Pacienti ušetří peníze a rychleji a bez komplikací se jim hojí rány. Peníze ušetří i zdravotní pojišťovna, komplikace léčbu prodražovaly.

(jas)

Zdroj:
http://www.zdn.cz/clanek/sestra-priloha/akutni-reakce-na-kuzi-po-ozareni-a-jejich-osetrovani-276205

Máte s přípravkem Hemagel osobní zkušenost? Chcete jej teprve vyzkoušet a rádi byste znali názor ostatních uživatelů?

 

Datum publikace: 21.4.2013


Čtěte dále