Propolis – stará léčivá látka v novém provedení

Propolis – stará léčivá látka v novém provedení
Výjimečných vlastností propolisu – zejména jeho antimikrobiálních či protiplísňových účinků – využívá lidstvo již od dob egyptských faraonů. Nepříznivé fyzikální a chemické vlastnosti propolisu však způsobují, že jeho využití je poněkud omezené. Tento problém se ale pomalu stává minulostí díky nové technologii zpracování.

Propolis jako dokonalá ochrana všech včel

Propolis je speciální látka hnědooranžové barvy, která hraje v životě včel nezastupitelnou úlohu. Tuto směs pryskyřice a vosku včely používají jako tmel. To znamená, že jím vyplňují nejrůznější trhliny či otvory ve svém obydlí a zajišťují tím tak jeho dostatečnou pevnost. Další neopomenutelnou vlastností propolisu je jeho schopnost zajistit prakticky dokonalou sterilitu. Tím jsou včely chráněny před nejrůznějšími mikroby a jinými škodlivinami.

Strašák mikrobů i plísní

Propolis má antimikrobiální a protiplísňové účinky. Je to silný antioxidant a má schopnost posilovat naši imunitu. Není proto divu, že se již řadu let snaží nejrůznější farmaceutické společnosti tyto výjimečné účinky propolisu maximálně zužitkovat. Avšak jeho nepříznivé fyzikální a chemické vlastnosti, jako je nerozpustnost ve vodě či nepříjemný štiplavý zápach, jim až doposud stály v cestě.

Struktura se mění, účinky zůstávají

Nyní však vědci přišli se zcela novým způsobem zpracování této látky. Speciálním čištěním dovedou zbavit propolis nepříjemného zápachu, navíc z něj vytvářejí látku rozpustnou ve vodě. Tím umožňují jeho širší využití. Samozřejmostí pak zůstává, že žádná z těchto speciálních úprav nevede ke ztrátě jeho léčivých schopností.

Prvním výrobkem vzniklým touto novou úpravou je speciální gel používaný k léčbě vředů v dutině ústní. V porovnání s ostatními podobnými výrobky má tento výrazně lepší anestetické, antimikrobiální i protiplísňové účinky. Nově získané vlastnosti dosažené purifikací (čištěním) propolisu pak umožňují jeho bezproblémové nanášení, zlepšují jeho přilnavost na povrch sliznice, čímž prodlužují jeho účinek a doba léčby se tak zkracuje.

(pad)

Zdroj: http://www.medicalnewstoday.com/articles/208372.php

Datum publikace: 14.1.2012


Čtěte dále