Problematické rány mají nového protivníka: potní žlázy

Problematické rány mají nového protivníka: potní žlázy

Výzkumníci z Michiganské univerzity nedávno odhalili schopnost potních žláz ovlivňovat hojení ran. To by mohla být cesta nové a účinné léčby diabetických vředů a jiných zranění.

Nový směr 

Lidská kůže obsahuje miliony potních žláz, které pomáhají ochlazovat tělo. Je možné si toho všimnout třeba při cvičení, kdy bývá tělesná teplota nejprve vyšší a poté začíná postupně klesat. Vědci nyní věří, že další funkcí těchto žláz je i přísun buněk potřebných pro hojení ran, jako jsou například popáleniny, vředy, odřeniny apod. Je-li tomu tak, mohlo by to vést k vyvinutí nového přístupu při léčbě špatně se hojících ran.

Zásadní zjištění 

Díky odhalení klíčového procesu uzavírání rány při vlastním hojení je dnes možné se soustředit hlavně na podrobnější výzkum potních žláz. Studie na toto téma jsou totiž značně nedostačující. Zatím bylo zjištěno následující: 

  • Ukázalo se, že potní žlázy jsou zdrojem přerůstání kožního defektu povrchovými buňkami kůže. To je základ pro tvorbu nového kožního krytu.
  • Intenzita tohoto přerůstání povrchovými buňkami kůže je velmi podobná intenzitě běžně známého způsobu hojení rány procesem reepitelizace, které probíhá od okrajů rány směrem dovnitř.

Může být překvapující, že trvalo tak dlouho, než byla objevena tato velmi důležitá role potních žláz při hojení. Hlavním důvodem je jedinečnost těchto žláz pro člověka a jejich nepřítomnost u laboratorních zvířat, která jsou běžně používána při výzkumu hojení defektů.

Výchozí bod výzkumů

Způsob, jakým dochází u člověka k hojení kožních defektů, je velmi unikátní a velmi odlišný od ostatních savců. Regenerativní schopnost potních žláz byla až donedávna jedno z velmi dobře střežených tajemství našeho těla. Vědci tvrdí, že toto zjištění je velký pokrok v pochopení normálního procesu hojení, a doufají, že se stane základem pro výzkum nových, lepších a cílených způsobů léčby.

(cabi)

Zdroj:

http://www.redorbit.com/news/health/1112735351/wound-healing-diabetes-sweat-glands-ulcers-112112/

Datum publikace: 16.6.2013


Čtěte dále