Prevence prázdninových úrazů

Prevence prázdninových úrazů

Prázdniny končí a každý užívá zbytků pěkného letního počasí, jak jen může. I v tomto pohodovém období bychom však neměli zapomínat na nebezpečí, která hrozí dětem i dospělým. Připomeňme si pár jednoduchých opatření, jak předejít úrazům. 

V čem je léto speciální

Letní atmosféra přímo vybízí k různým vodním aktivitám, dlouhým procházkám či vyjížďkám na kole – proto trávíme mnohem více času venku nežli po zbytek roku. Mnoho z nás se také více věnuje sportu, než jak je tomu v ostatních ročních obdobích. Proto bychom neměli podceňovat možné nástrahy a naučit se jednoduché triky, jak letní řádění přežít ve zdraví.

Správné vybavení

Zejména při kontaktních sportech bychom měli věnovat zvýšenou pozornost vhodnému sportovnímu vybavení a ochranným pomůckám. Přilby, rukavice a chrániče by měly být s ohledem na vybraný sport samozřejmostí. Ovšem je dobré dbát i na vhodnou obuv či brýle. Hlavně děti tak můžeme ochránit před zbytečnými odřeninami, modřinami, nataženými vazy, či dokonce zlomeninami kostí.

Strečink aneb protahování

  • Pokud nejste profesionálním sportovcem v dané disciplíně, nikdy nezapomínejte na správné a pořádné protažení a zahřátí před vybranou aktivitou.
  • Po dlouhé době totiž možná zaktivujete svalové skupiny, jež dlouho zůstávaly spíše v pasivitě a strečinkem předejdete nejen nepříjemným bolestem a pocitům den po cvičení, ale jde i o důležitou prevenci před řadou zranění.
  • Protažení neopomínejte ani po skončení vybraného sportu – i před uvedením svalů do klidu hraje významnou roli.

Prevence letních úrazů a nepříjemností není nic složitého. Díky tomu i samotné letní aktivity se správným vybavením a po pořádném protažení budou o to lepším zážitkem.

(bak)

Zdroj: http://hhands.net/blog/summer-injury-prevention-101-part-1/ Prevence letních úrazů, 2013

Datum publikace: 1.9.2013


Čtěte dále