Pooperační hojení ran není vždy jednoduché. Znáte možné komplikace?

Pooperační hojení ran není vždy jednoduché. Znáte možné komplikace?

Uzdravování poranění nemusí pokaždé probíhat zcela ideálně, i kdybychom si to přáli sebevíc. Provázet ho může řada komplikací, které nejenže celý proces zpomalují, ale ve vzácných případech mohou také vážně ohrozit naše zdraví.

Pozor na krvácení

Krvavé prosáknutí obvazu, rychle se tvořící boule pod sešitou ránou nebo pokles krevního tlaku a následné mdloby – to vše může doprovázet pooperační krvácení. Příčin bývá mnoho, od sklouznutí nitě či svorky z chirurgem uzavřené cévy, po špatnou srážlivost krve nemocného. Závažnost krvácení z rány pak závisí zejména na velikosti tekoucí cévy a na čase, za který se únik životodárné tekutiny podaří zastavit.

Když stehy povolí  

Oddělení okrajů rány od sebe, odborně tzv. dehiscence, patří mezi časté komplikace zejména v oblasti břicha. K rozestupu dochází:

  • vlivem zvýšení tlaku v břiše během zvracení či kašle,
  • nadměrnou zátěží při vyprazdňování,
  • při nekvalitním sešití rány a následném uvolnění stehů.

Pokud k takovéto komplikaci dojde, překryjte místo sterilním obvazovým materiálem a spěchejte k lékaři.

Hnis a horečka ohlašují infekci

Bezpochyby nejčastější problém u hojící se rány bývá její infikování. Pokud je místo zhmožděné, tkáň v okolí špatně prokrvená nebo rána vznikla při urgentní operaci trávicího traktu, který lékaři nestihli předem zbavit rizikových bakterií, pooperační infekce je o to pravděpodobnější. Vyhledat odbornou pomoc byste měli vždy, pokud si všimnete následujících příznaků:

  • poraněné místo více či jinak bolí,
  • z rány vytéká hnis (hustá žlutavá nebo nazelenalá tekutina),
  • okolí je zarudlé a oteklé víc než po operaci,
  • objeví se zvýšená teplota nebo horečka.

Aby se poranění rychle a snadno zhojilo, je třeba dodržovat doporučení, kterými by vás měl lékař před odchodem z nemocnice vybavit. Ta se pochopitelně liší podle typu provedené operace, obvykle se však týkají dočasného omezení pohybu, nutnosti užívání léků, správné hygieny a péče o poraněné místo.

(veri)

Zdroj: http://voices.yahoo.com/complications-wound-healing-5211347.html?cat=5

Datum publikace: 9.6.2013


Čtěte dále