Pomůže cukr léčit rány? Možná ano

Pomůže cukr léčit rány? Možná ano

Metoda použití cukru při léčbě zranění byla označena za revoluční poté, co bylo dosaženo výrazného úspěchu u pacienta v Birminghamu. Za tímto postupem stojí univerzitní lékař Moses Murandu, pocházející ze Zimbabwe, který nyní provádí další testování a studie.

První průlom

S novou metodou „sladké“ terapie přišel poprvé otec lékaře Mosese Murandu. Spočívá v použití krystalového cukru, který pomáhá při hojení zranění a snižuje bolest. Po příjezdu do Británie si Murandu všiml, že tento postup není ve většině zemí používán. Stal se proto brzy vedoucím výzkumné studie, která má poodhalit účinnost cukru u pacientů se zraněními, jako jsou například vředy, amputace nebo proleženiny.

Ukázkový případ

Pacient Alan Bayliss je po amputaci a nyní je léčen pomocí nové revoluční terapie cukrem. Kvůli rozsáhlému vředu mu byla v lednu 2013 amputována pravá noha nad kolenem. Součástí operaci bylo také odstranění jedné žíly z jeho levé nohy. V pooperačním období byly obě rány (po amputaci na pravé noze a odebrání žíly na levé) ošetřovány nejprve klasickými metodami. Nicméně místo na jeho levé noze se nechtělo zhojit. Murandu tedy pacienta převedl na léčbu pomocí cukru.

  • Už po dvou týdnech se rána pana Baylisse znatelně zmenšila a začala se hojit. 
  • Jeho rána byla zpočátku obrovská a bylo potřeba celé balení cukru. Již po 2 týdnech stačilo jen 5 čajových lžiček.
  • Bayliss byl prý nejdříve k této léčbě značně nedůvěřivý a skeptický, ale nyní je ohromen její účinností.
  • Dle slov pacienta se jedná o zázračnou metodu.

Bakterie bez šance 

Murandu je nyní přibližně v polovině menší randomizované kontrolované studie, která obnáší léčbu různých ran u 35 pacientů pomocí cukru. Zatím se tato terapie zdá velmi účinná a také bez nežádoucích vedlejších účinků. Proč?

  • Bakterie v ráně potřebují vodu pro svůj růst.
  • Schopnost cukru nasát vodu a odstranit ji tak z rány způsobí, že se bakterie přestávají množit, růst a posléze umírají.

Léčba ran cukrem tak možná bude v budoucnu řešením pro ty z pacientů, u kterých dosavadní medicínské postupy příliš nezabírají.

(cabi)

Zdroj:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/256410.php

Datum publikace: 2.2.2014


Čtěte dále