Pokožka se sama mrazu neubrání. Zasáhněte včas!

Pokožka se sama mrazu neubrání. Zasáhněte včas!

Zima a teploty pod nulou se nemusí projevovat jen romanticky vyhlížejícími červenými tvářemi. Kůže mnoha z nás během studených měsíců doslova trpí. Stává se suchou, praská a někdy na nepříznivé podmínky reaguje ekzémem. Jak takovým nepříjemnostem předejít?

Základním opatřením, kterým je možné kůži během zimy chránit, je dostatečná hydratace. Dříve, než zakoupíte množství drahých a reklamou proslavených krémů, poraďte se s odborníkem. Dermatolog pomůže určit, co vaše pokožka v danou chvíli nejvíce potřebuje. Některé doporučené přípravky přitom mohou být dostupné pouze v lékárnách a nemusí stát víc než pár desítek korun.

Vhodná konzistence

Ačkoliv máte osvědčený jeden konkrétní typ krému, který s oblibou po zbytek roku používáte, možná jste si všimli, že v zimě jako by nefungoval. Důvodem může být skutečnost, že je připravený na bázi vody. V mrazu je totiž vhodnější upřednostnit přípravky s obsahem olejů, protože voda za nízkých teplot mrzne a může pleť poškodit. Také ideální konzistence používaných přípravků se mění v závislosti na ročním období a povětrnostních podmínkách. Zatímco v létě je lepší použít lehký hydratační krém, v zimě jsou výhodnější hutnější preparáty a masti.

Pozor na zimní slunce

Pokud trávíte dovolenou na horách, nezapomeňte si zakoupit krém s dostatečně vysokým ochranným faktorem. Sluneční paprsky zdaleka neohrožují pokožku pouze v létě!

Nebezpečí číhá i doma

Vlhkost kůže ztrácí též v suchých přetopených místnostech. Řešením je zvlhčování vzduchu s pomocí profesionálních přístrojů nebo obyčejného mokrého ručníku přehozeného přes topení. Pozor bychom si měli dát také na horké koupele, které, byť jsou velice příjemné, naruší ochrannou lipidovou bariéru pokožky. Upřednostněte proto vodu vlažnější a nezůstávejte v lázni příliš dlouho.

Chraňte také svoje ruce

Zvláštní péči potřebují během zimních měsíců také ruce. Jejich kůži, která je tenká a náchylná k popraskání, ošetřujte hydratačním krémem a používejte rukavice.

(veri)

Zdroj:
www.webmd.com

Datum publikace: 20.1.2016


Čtěte dále