Šest rad pro bezpečné sportování bez zranění

Šest rad pro bezpečné sportování bez zranění

Dostatek pohybu – to je heslo moderní doby. Ovšem vrhnout se náhle a bez přípravy do posilovny či na nějaký náročnější sport může zvláště pro sportovce začátečníky představovat určité nebezpečí. S našimi tipy bude ale váš start bezpečný.

1. Poraďte se s odborníkem

Pokud s nějakou pohybovou aktivitou právě začínáte, neváhejte oslovit vyškoleného cvičitele či osobního trenéra. Ten vám pomůže sestavit osobní cvičební plán. Bývá šitý přímo na míru tak, aby intenzita tréninku odpovídala vaší aktuální kondici a nedošlo k nežádoucímu přetížení pohybového aparátu nebo srdečně-cévní soustavy.

2. Na nemoc se nevymlouvejte 

Jestliže trpíte některým z chronických onemocnění, možná se vám cvičit moc nechce. V řadě případů je však pravidelná pohybová aktivita neoddělitelnou součástí léčby dané choroby, nebo alespoň prevencí jejího zhoršení. Sportovat se doporučuje i osobám s roztroušenou sklerózou nebo po infarktu myokardu. Je však nezbytné konzultovat vhodné tělesné aktivity a stupeň zátěže s ošetřujícím lékařem a fyzioterapeutem.

3. Před startem rozhýbat!  

Chvilku před zahájením cvičení věnujte rozehřátí organismu, aby se svaly více prokrvily a na plánovaný výkon se lépe připravily. V závěru tréninku nezapomeňte tělo pečlivě protáhnout.

4. „Nepřepalte“ začátek 

Během sportování se zbytečně nepřepínejte a zvolte zátěž, která je s ohledem na vaše momentální schopnosti adekvátní. S upevňováním tělesné kondice se stupeň vhodného záběru obvykle zvyšuje.

5. Pořiďte si kvalitní vybavení

Za mnoho sportovních úrazů, kterým by bylo možné předejít, může nekvalitní sportovní výbava. I na pouhý běh je vhodné si zakoupit dobrou obuv, s jejímž výběrem vám poradí ve specializovaných obchodech.

6. Nezapomínejte pít 

Při tréninku je důležité dodržovat pitný režim. V rámci cvičebního plánu bývá také vhodné upravit svůj jídelníček. Před sportováním dávejte přednost lehce stravitelným pokrmům před těžkými tučnými jídly. Po cvičení nezapomeňte doplnit sacharidy a bílkoviny.

(veri)

Zdroj:
www.active.com

Datum publikace: 1.1.2016


Čtěte dále