Pod aktivním obvazem se rány hojí lépe

Pod aktivním obvazem se rány hojí lépe

Krycích a obvazových materiálů je k dispozici mnoho. Klasické gázy jsou ale čím dál častěji nahrazovány moderními materiály, které jsou schopné vytvořit mnohem lepší podmínky pro rychlejší zacelení rány. O které konkrétně se jedná a co všechno umí?

Nadstandardní služby

Hlavním cílem, kterého chce každý zraněný aplikací obvazu dosáhnout, je uzavřená a zahojená rána. Ideální materiál určený k tomuto účelu má však ještě další funkce:

  • urychluje proces hojení,
  • snižuje ztráty bílkovin a minerálů z rány,
  • minimalizuje bolesti,
  • zabraňuje vzniku infekce.

Je z čeho vybírat 

Všechna výše uvedená kritéria splňuje tzv. bioaktivní krycí materiál, který aktivně působí na lidské tkáně, čímž se hojení stává kratším, lepším a méně bolestivým. Patří sem:

Kolagen. Je nejvýznamněji zastoupenou složkou v pojivové tkáni kůže. Místně aplikovaný kolagen funguje jako kostra, kolem které se snáze utvoří nová tkáň. Zároveň „láká“ do místa zranění buňky, které jsou pro hojení nezbytné.

Algináty a hydrokoloidy. Algináty jsou složené z jemných nepletených vláken obsahujících vápenaté a sodné soli kyseliny algové, která se získává z mořských řas. Při aplikaci dochází k výměnné reakci mezi vápníkem v alginátu a sodíkem v ráně, čímž vzniká gelová hmota. Ta pomáhá udržovat vlhké prostředí. Podobně fungují i hydrokoloidy. Skládají z želatiny, pektinu a celulózy. Jsou nepropustné pro vodu a bakterie, ale prostupné pro vodní páru. Stejně jako u alginátů se z nich v ráně vytváří gel.

Hydrovlákna. Jde o skupinu materiálů, které přilnou k povrchu rány a jsou schopné absorbovat velké množství tekutiny. Používají se na proleženiny, bércové vředy a chirurgické rány.

Hydrogely. Na rozdíl od předchozí skupiny hydrogely tekutinu neabsorbují, ale naopak dodávají. Jejich použití je tedy vhodné hlavně u suchých ran.

Růstové faktory. Zevně podané růstové faktory způsobí rychlejší množení buněk v místě zranění. S tím je spojená i novotvorba cév, která je pro dokonalé zahojení rány nezbytná.

Kožní náhražky. V posledních letech došlo k prudkému vývoji v oblasti těchto náhražek. Některé se používají dočasně jako obvaz, jiné jako implantáty při rozsáhlých poraněních.

Vývoj pokračuje

I přes všechny výše uváděné možnosti výběru obvazových materiálů stále existují rány, které se dají jen těžko ošetřit. Vývoj proto pokračuje dál, a v budoucnu se tak můžeme těšit třeba na hojení kmenovými buňkami nebo díky genovému inženýrství.

(jez)

Zdroj:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3495389/

Datum publikace: 14.1.2013


Čtěte dále