Péče o otevřené rány. Co pomáhá a čím si naopak uškodíte

Péče o otevřené rány. Co pomáhá a čím si naopak uškodíte
Ošetřit otevřenou ránu je relativně snadné. Správné ošetření významně ovlivňuje průběh hojení a zdravotní i kosmetický výsledek. Poradíme hlavní zásady a upozorníme na největší chyby, kterých se nesmíte dopustit.

Jaký postup volíte při ošetření otevřené rány vy? Sázíte na to, že si tělo poradí samo? Aplikujete všechny možné přípravky z domácí lékárny a nebojíte se použít nůžky, kuchyňské nože nebo pinzety na obočí? Pozor! Lhostejný přístup, stejně jako nevhodné ošetření mohou způsobit infekci v ráně, špatné hojení nebo vznik chronické rány, výrazné jizvení a také značnou bolest.

Co nejlepšího a naopak nejhoršího můžete při ošetřování otevřených poranění udělat?

Dobré nápady při ošetření ran

  1. Ihned šetrně vymýt. Znečištěná rána by se měla co nejdříve vymýt. Ideální je na to fyziologický roztok, protože nepoškozuje tkáně v ráně a nezhoršuje vyhlídky na hojení. Pokud ho nemáte, použijte vodu nebo vodu s mýdlem.
  2. Krvácení zastavit tlakem. Drobné krvácení pomáhá ránu čistit. Ale pokud už je rána vymytá a ošetřená, a přesto stále krvácí, je načase jednat. Překryjte ji něčím velmi čistým (sterilním obvazem nebo aspoň čistou a vyžehlenou textilií) a tlačte. Krvácení by mělo ustat během několika minut. Jestliže pokračuje, máte důvod k návštěvě chirurga.
  3. Nechat hojit ve vlhku. Dříve si lékaři mysleli, že je výhodnější nechat rány zaschnout a hojit za přístupu vzduchu. Výzkumy však ukázaly, že vlhké hojení má výrazně lepší výsledky. Ve vlhku se rána snadněji zacelí a nevzniká strup, který brzdí hojení a dráždí svěděním. Jak na to? Gely k ošetření ran a hydrogelové náplasti jsou tou pravou volbou. Koupíte je v každé dobré lékárně. 

Příklady špatného ošetření

  1. Nalít do rány něco, co pořádně štípe. Jedním z nejhorších nápadů je aplikovat do otevřené rány dezinfekci. Ta spolehlivé vyčištění nezajistí, zato účinně zabíjí vaše vlastní buňky, které potřebujete k hojení. Pokud je rána znečištěná tak, že vymytí vodou nestačí, je nutné ošetření na chirurgii.
  2. Neřešit komplikace. Když se rána nehojí, je něco špatně. Může být infikovaná bakteriemi, můžete mít problém s cévním zásobením postižené oblasti, ale může to být také příznak celkové nemoci, například diabetu. Nehojící se rány nebo zhoršující se příznaky zánětu řešte urychlenou návštěvou chirurgického pracoviště.

(pez)

Zdroj: www.advancedtissue.com

 

Datum publikace: 1.3.2018


Čtěte dále