Pánové, dohladka a bez zranění!

Pánové, dohladka a bez zranění!
Pořezané tváře dnes již rozhodně k dokonale oholenému obličeji nepatří. Jak tedy zabránit poraněním, aby se drobné ranky a krev nestaly pravidlem každého holení, nebo aby dokonce na mužské pleti nezůstávaly jizvy?

Vyberte si „svoje“ žiletky

Pokud nevlastníte holicí strojek, jste odkázáni na žiletky. A zde může být kámen úrazu. Ne všechny jsou stejně kvalitní a holí opravdu dobře. Než najdete svoji značku, je třeba trochu experimentovat. Každá značka „holítek“ vydrží kvalitně likvidovat vousy také jinak dlouho. Takže stejně jako je třeba pravidelně měnit zubní kartáček, je nutné měnit i žiletky. V opačném případě se pořežete velice snadno. Navíc si déle používající žiletkou zvyšujete i riziko možné infekce.

Pěna, nebo krém?

Holit se nasucho samozřejmě nikoho ani nenapadne. Zda si však vyberete pěnu, či holicí krém, závisí jen na vás. Pozor byste měli vždy dávat při přecitlivělosti pokožky. Mnohdy se stává, že pleť nepodráždí voda po holení, ale právě předtím použitá holicí pěna či krém. Obezřetní buďte na množství chemických látek, na hojně používané syntetické parfémy a na konzervační látky, takzvané parabeny. Pokud se jim vyhnete, snižujete riziko pálení, zarudnutí a vyrážky. Totéž platí i o látkách obsažených v pleťových vodách po holení nebo v krémech.

Zastavit krvácení – to se snadno řekne

Někdy je pořezání na obličeji opravdu tak „nešikovné“, že krev nelze zastavit. Nebo se vytvoří velký strup, který se dlouho hojí, a na obličeji jsou pak viditelné jizvy. Pokud jedno ani druhé nechcete, všem uvedeným nepříjemnostem lze zabránit. Ranku jemně vyčistěte vodou a potřete slabou vrstvou Hemagelu. Nevytvoří se tak strup, ale ranka se bude hojit ve vlhkém prostředí. To nejen zkrátí dobu hojení, ale navíc předejde i vzniku jizvy.

Zdroj: http://www.dailyglow.com/skin-care-tips/treat-a-bad-shaving-cut.html

(skl)

Datum publikace: 13.11.2011


Čtěte dále