Osm nejčastějších zranění při běhu a tipy, jak jim předcházet

Osm nejčastějších zranění při běhu a tipy, jak jim předcházet

Běh je módním trendem dneška. Mnoho lidí však tento způsob pohybu podceňuje, což vede k různým zraněním. Prozradíme, co nepříjemného vás může potkat a jak se lze potížím jednoduše vyhnout.

Poranění se stávají především v situacích, kdy příliš „tlačíme na pilu“. Rozhoduje ale i způsob běhu. Co nás trápí nejčastěji?

  1. Běžecké koleno. Bolest v okolí čéšky vzniká následkem neustálého přetěžování kolene.
  2. Stresová zlomenina. Nazývá se též pochodová a objevuje se při dlouhodobé silné zátěži. Nejčastěji se tvoří na holeni nebo v chodidle.
  3. Syndrom tibiální hrany. Doprovází ho silná bolest a otok holeně, někdy jsou přítomny i drobné bouličky. Jedná se o zánět okostice, způsobený především tvrdými dopady.
  4. Zánět Achillovy šlachy. Projevuje se ztuhlostí šlachy a bolestí nad patou. Vzniká ze stejných příčin jako syndrom tibiální hrany. Může ho ale způsobit i nesprávné protahování.
  5. Natažený sval. Mikroskopické trhlinky ve svalu jsou způsobené jeho přílišným natažením. Postižené místo je ztuhlé a bolestivé.
  6. Distorze hlezenního kloubu (vymknutý kotník). Běžné zranění vzniká natažením nebo natržením vazů, které fixují kotník.
  7. Zánět plantární fascie, tedy vazivového obalu svalů na chodidle. Projevuje se poměrně silnou bolestí chodidla při chůzi nebo běhu. Vzniká i zcela bez příčiny.
  8. Iliotibiální syndrom. Jde o zánět vazivového pruhu, který se táhne po vnější straně stehna a upíná se do něj celá svalová skupina. Mezi příznaky patří bolestivost a otok na vnější straně kolena.

Zásadní je správná diagnóza 

Všem úrazům pohybového aparátu prospívá odpočinek, elevace postižené končetiny a ledování. Při přetrvávající bolesti nebo nápadném hematomu poraněné oblasti je třeba navštívit lékaře. Musí být vyloučena zlomenina nebo jiné těžší poranění. Pokud jsou problémy dlouhodobějšího rázu a nemají traumatickou příčinu (zánět Achillovy šlachy či syndrom tibiální hrany), může se důvod potíží skrývat jinde. Konkrétně ve špatné technice běhu, nesprávném protahování nebo nedostatečném zahřívání před sportem. V tomto ohledu vám může nejlépe poradit rehabilitační lékař.

Jak zraněním předcházet

  • Naslouchejte svému tělu.
  • Vytvořte si tréninkový plán za pomoci odborníka.
  • Zahřívejte se a protahujte – protahujte se vždy zahřátí, nikdy ne před cvičením.
  • Zkuste silový trénink.
  • Kombinujte více sportů, jednostranný pohyb škodí.
  • Pořiďte si správné vybavení.
  • Nesnažte se být silnější než počasí.
  • Dostatečně pijte.
  • Vždy dbejte na bezpečnost.

(pez)

Zdroj: http://www.webmd.com

Datum publikace: 15.4.2016


Čtěte dále