Chronické rány provází bolest. Léčit se musí obojí najednou

Chronické rány provází bolest. Léčit se musí obojí najednou

Hojení déletrvajících poranění je běh na dlouhou trať. Pacient s takovým hendikepem často svádí souboj i s trvale přítomnými bolestmi. Aby se jeho život stal opět kvalitní, je nutné řešit oba problémy co nejdříve.

Rány můžeme z hlediska délky trvání rozdělit na akutní a chronické. O těch chronických mluvíme, pokud jejich hojení trvá déle než 4–6 týdnů. Lze sem zařadit například bércové vředy nebo poranění diabetických pacientů (tzv. diabetická noha). V rámci léčby chronických ran je třeba myslet také na zvládání bolesti, která snižuje komfort života nemocného.

Utrpení lze řešit 

Ačkoliv moderní medicína není všemocná, je bolest jedním z poměrně dobře ovlivnitelných příznaků. Tento pocit nepohodlí je vždy subjektivní, a proto záleží hlavně na tom, jak ho vnímá sám pacient.

  • Základem terapie bolesti je farmakologická léčba. První volbou jsou většinou všem dobře známé a dostupné léky (např. ibuprofenum).
  • Pokud jsou potíže závažné a běžná léčiva nepomáhají, může odborník předepsat silnější přípravky či opiáty.
  • U některých pacientů však nemusí být žádná léčba prášky úspěšná. Pak se musí přistoupit k jiným metodám – například k tzv. transkutánní elektrické nervové stimulaci nebo terapii pomocí ultrazvuku.

Ne sucho, ale vlhko 

Dnešní medicína preferuje tzv. vlhké hojení. V ráně se vytváří ideální prostředí pro dělení buněk a obnovu tkáně. Používají se např. hydrokoloidní gely nebo aktivní stříbro s antibakteriálním účinkem. Je však nutné udržovat poranění v čistotě a podle pokynů sestry či lékaře místo pravidelně převazovat. Předchází se tak riziku rozvoje nepříjemných infekcí.

Začněte hledat pomoc 

Chronické rány jsou obtěžující a často omezují pacienta v běžných denních aktivitách. Kromě léčby vlastního poranění je třeba klást důraz na zvládnutí bolesti. K tomu napomáhají léčiva i další nefarmakologické metody. Pokud vás obtěžuje nehojící se rána a bolest ovlivňuje váš život, poraďte se se svým lékařem. 

(idav)

Zdroj:

http://www.woundcarecenters.org/article/living-with-wounds/wound-pain-how-to-manage-it

Datum publikace: 14.3.2016


Čtěte dále