Nepodceňujte infekci! Pečlivým vyčistěním rány se můžete vyhnout zbytečné léčbě

Nepodceňujte infekci! Pečlivým vyčistěním rány se můžete vyhnout zbytečné léčbě

Každé poranění, byť by bylo sebemenší, se musí velmi důkladně vyčistit. To, jak dobře se to podaří, hraje při následném hojení často mnohem důležitější roli než následné aplikování antibiotických mastí.

Odolné bakterie

V případě mnoha kožních infekcí, které způsobují bakterie, totiž antibiotika nezabírají tak, jak se předpokládá. To proto, že si na ně tělo (v tomto případě pokožka) vytvořilo rezistenci neboli odolnost. Jde především o bakterii Staphylococcus aureus. Podle nových poznatků, ke kterým došli odborníci v dětské nemocnici New Johns Hopkins, může být včasné a řádné vyčištění rány mnohem účinnější než použití antibiotik.

Během krátké doby je po infekci

Je to jistě dobrá zpráva pro rodiče, kteří antibiotikům příliš neholdují. Podle doktora A. Chena z pohotovostního oddělení Hopkinsovy nemocnice téměř všechny kožní infekce byly zcela zahojeny během jednoho týdne, pokud byly hned v počátku řádně vyčištěny. Rány pak byly i následně důkladně ošetřovány a udržovány v čistotě. Hlavně tento přístup prý způsobuje rozdíl mezi rychlým hojením infikované pokožky a přetrvávající infekcí.

S antibiotiky opatrně

Předepsání antibiotik je na místě jen tehdy, pokud je to nezbytné navíc mohou mít vedlejší účinky – i to je důvod, proč s nimi „šetřit“ organismus si na ně též může „zvyknout“ – náklady na léčbu jsou pak mnohem vyšší

Jsou i další řešení

Spousta lékařů antibiotika předepisuje při bakteriální infekci automaticky, ale existují i jiné možnosti, mnohem levnější a účinnější. Kromě včasného vyčištění pokožky je také vhodné doplnit péči o pokožku Hemagelem – je doporučován nejen při léčbě akutních ran, ale i v případě poškození kůže. Hemagel funguje na principu takzvaného vlhkého hojení, které pokožku nevysušuje, ale naopak urychluje proces hojení.

(aši)

Zdroj:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110221071530.htm

Datum publikace: 18.3.2013


Čtěte dále