Nejlepší lék na odřené koleno? Voda a mýdlo!

Nejlepší lék na odřené koleno? Voda a mýdlo!

K odřenému kolenu či lokti není nikdy daleko. Vědci přitom tvrdí, že pečlivé vyčištění rány nebo odřeniny tekoucí vodou a mýdlem napomáhá procesu hojení více než použití pálivých antibakteriálních přípravků.

Konec dětských slz

Podle závěrů prezentované studie může být vymytí odřenin utržených na dětském hřišti vodou a mýdlem účinnější než použití antibiotických mastí. Odzvonilo by tak dětskému pláči při nanášení pálivých přípravků, které mají za úkol zastavit postup případné infekce. Původním záměrem studie přitom bylo porovnání dvou antibiotických přípravků běžně používaných k léčbě kožních infekcí. Jaké však bylo překvapení výzkumníků, když po týdnu došlo k úplnému vyhojení u 95 % dětí bez ohledu na to, jaké antibiotikum bylo použito.

Tajemství úspěchu odhaleno

  • Lékaři ve studii sledovali celkově 191 dětí ve věku od 6 měsíců do 18 let, které byly do nemocnice přijaty s kožní infekcí.
  • Po řádném ošetření a pokrytí rány jim byla náhodně přidělena lokální léčba antibiotickým přípravkem.
  • Výběr antibakteriálního přípravku však ve finále nehrál žádnou roli, k vyléčení došlo po týdnu u naprosté většiny účastníků studie bez rozdílu.
  • Výzkumníci došli k závěru, že tajemství úspěšné léčby spočívalo ve správném ošetření a vyčištění rány, nikoliv v antibiotické léčbě.

3 kroky proti infekci

Udržení rány v čistotě bylo odjakživa základním kamenem léčby infekce kůže. A na tomto principu se nic nemění navzdory zvýšené oblibě antibiotik v posledních letech, jak uvádí v komentáři vedoucí autor studie dr. Chen. Technicky nenáročné základní ošetření rány je přitom schopen i naprostý laik, stačí se držet jednoduchého pravidla:

  • vyčistit,
  • vysušit,
  • udržovat okolí rány čisté.

Zdá se, že dodržení tohoto postupu je ve skutečnosti tím, v čem spočívá rozdíl mezi rychlým hojením rány a přetrvávající infekcí.

(hkh)

Zdroj: www.dailymail.co.uk/health/

Datum publikace: 13.10.2013


Čtěte dále