Nehojící se rána? Zjistěte, co je příčinou právě u vás

Nehojící se rána? Zjistěte, co je příčinou právě u vás

Zajímá vás, proč se vaše zranění hojí tak dlouho a jak ho doma správně ošetřovat? Následující řádky možná napoví příčinu vašich potíží i to, jak by měla vhodná péče o postižené místo vypadat. 

Za něco si můžeme i sami

Seznam nejčastějších příčin prodlouženého hojení obsahuje jak body, které můžeme ovlivnit, tak jevy, se kterými neuděláme nic:

  • Nešetrné zacházení – Vždy je nutné dávat si pozor i při pouhém sundávání náplasti a následném provádění hygieny. Nešetrné odstranění krytí může ránu znovu otevřít, nebo vést dokonce k většímu poškození. Dle nových poznatků se poranění nejlépe hojí za vlhka, proto by místo nemělo zůstávat dlouho odkryté (vysychání zpomaluje proces hojení).
  • Strhávání strupů – Další běžnou příčinou prodlouženého hojení je škrábání a odlupování strupů. Strup totiž funguje jako ochranný kryt a zamezuje tak negativnímu působení vnějších vlivů v průběhu hojení. Zároveň při jeho stržení dojde k odkrytí defektu a tím ke vzniku potenciálního nebezpečí následné infekce.
  • Rozvoj infekce – Pokud se do rány dostanou bakterie, často dochází k rozvoji infekčního zánětu. Je narušen proces hojení a nezřídka se i zhorší původní stav. Častěji k infekci dochází při poranění špinavým předmětem (zrezivělý hřebík), nebo pokud nějaký cizí objekt zůstane v ráně (střípek skla apod.).
  • Působení léků – V mnoha směrech může hojení narušit určitá medikace. Nejčastěji to tak bývá při léčbě kortikosteroidy či antitrombotiky (warfarin, anopyrin).
  • Nevhodná strava – V průběhu uzdravování je důležité tělu dodávat dostatečný zdroj živin a stavebních prvků. Toho lze dosáhnout pouze pravidelnou a vyváženou stravou (například dostatek bílkovin je nutný pro regeneraci buněk).
  • Věk – U starších lidí dochází postupně ke zpomalování všech fyziologických procesů, mezi které patří i hojení. Trvá proto mnohem déle, než se starší jedinec zotaví po nějakém úrazu. Také je důležité, aby tito lidé byli mnohem obezřetnější při výskytu jiných rizikových faktorů prodlouženého hojení, protože u nich mnohem častěji dochází ke vzniku nového poškození.

Nepodceňujte domácí ošetření

  • Povrchové odřeniny vyčistěte a zakryjte (náplastí, obvazem apod.). Eventuálně můžete použít antibakteriální mast.
  • Při menším krvácení stlačte ránu a zdvihněte postiženou končetinu do výšky (nad úroveň srdce). Gravitace by tak měla snížit množství přitékající krve do rány. Pokud je krvácení větší a neustává ani po 10 minutách, vyhledejte odbornou pomoc.
  • Jestliže poranění nekrvácí, použijte vodu k očištění všech nečistot (prach, štěrk atd.). Běžně stačí voda z kohoutku. Nedoporučuje se použití vody z řeky nebo rybníku, která může být kontaminována bakteriemi a jinými nečistotami.
  • Hluboké rány často vyžadují lékařské ošetření. Před vyhledáním pomoci ránu očistěte běžnou vodou a překryjte čistým obvazem. Nic z rány neodstraňujte násilím ani nepoužívejte žádné masti.

(cabi)

Zdroje: 
http://www.wisegeek.com/what-are-the-most-common-causes-of-delayed-wound-healing.htm

Datum publikace: 9.2.2013


Čtěte dále