Nehojící se rána: co všechno může být na vině

Nehojící se rána: co všechno může být na vině

Některá poranění si způsobíme náhodně, k jiným dojde následkem úrazu či chirurgických operativních postupů. Aby se vše dobře vyléčilo, jsou nutné jisté optimální podmínky. Jinak se mohou objevit komplikace, které hojení zpomalí, nebo mu dokonce zcela zabrání. A je jich více než dost.

Možná nebezpečí

  • Infekce. Při poškození kožní bariéry, například po zranění, se vytvoří snadná cesta pro vstup bakterií a může dojít k infekci. Ta bývá nejčastější komplikací při hojení ran. Může se lišit hloubkou proniknutí – od povrchové infekce až po hlubší, jakou je například celulitida (zánět podkožních měkkých tkání, který je často vyvolán streptokokovými bakteriemi) nebo fascitida (zánět svalové povázky). Hlubší infekce pak vyžadují intenzivní léčbu, obvykle antibiotiky.
  • Dehiscence. V případě vysokého napětí v ráně nebo špatného chirurgického uzavření se mohou okraje rozpadnout. Lékaři se proto snaží vyhnout těmto komplikacím tím, že zašijí stehy několik vrstev tkáně tak, aby držely ránu a pokožka se tak co nejméně napínala. Místo se samozřejmě může hojit i tehdy, když se hrany rány „rozpadnou“, ale dochází pak k vytvoření nevzhledných jizev.
  • Nekróza tkáně. Jakmile tkáně nemají dostatek prokrvení, buňky začnou odumírat. Příčiny nekrózy mohou být různé, mechanické, tepelné, elektrické (například popáleniny či omrzliny), chemické či infekční. Často vznikají v důsledku poruchy oběhového systému s nedostatečným přívodem okysličené krve do orgánů.
  • Jizvy. Jsou nevyhnutelnou součástí hojení. U většiny lidí, pokud se ráda uzavře správně, se vytvoří malé a sotva viditelné jizvy. Jejich velikost se liší podle místa poranění a také podle toho, jak rychle konkrétní pacient reaguje na hojicí proces. Někteří lidé jsou geneticky náchylnější k vytváření velkých, tzv. hypertrofických jizev. Při nich někdy dojde k tomu, že produkce vaziva se včas nezastaví a nad jizvou vznikne plastický útvar. Jedná se o nejčastější formu chybného hojení jizev.

(aši)

Zdroj:

http://www.livestrong.com/article/151302-complications-in-wounds/

Datum publikace: 9.2.2014


Čtěte dále