Nehojí se vám rány na nohou? Příčinou bývají poruchy prokrvení

Nehojí se vám rány na nohou? Příčinou bývají poruchy prokrvení

Obtížně se hojící rány na nohou mohou znepříjemnit život, snížit jeho kvalitu, a dokonce ohrozit nejen postiženou končetinu, ale i život dotyčného. Nemocí, které k chronickým ranám na nohou mohou vést, je vícero. Za vznikem a obtížným hojením ran ale často stojí porucha prokrvení dané končetiny.

Nepodceňujte důležitost prokrvení

S krví jsou do tkáně přiváděny tepnami všechny potřebné živiny, bez kterých tkáň nemůže správně fungovat. Pokud je dodávka živin narušena, dochází k odumírání tkáně. Když se tepny uzavírají postupně, jako např. při ateroskleróze (kornatění tepen), mohou se sice vyvinout různé další „spojky“, kterými se krev do končetiny dostává, často ale toto náhradní zásobení není dostatečné a dochází k poruchám prokrvení spojenými právě s obtížným hojením ran a opakovanými infekcemi, které často vedou i ke ztrátě končetiny – amputaci.

Příčiny aterosklerózy

Při kornatění tepen dochází k jejich poškození, k ukládání tukových plátů do stěny cév a k postupnému uzavírání tepen a jejich zúžení. Rizikem aterosklerózy jsou ohroženi především:

  • kuřáci,
  • obézní lidé,
  • pacienti s vysokým krevním tlakem,
  • lidé trpící vysokou hladinou tuků v krvi,
  • diabetici.

Pokud jsou postiženy cévy zásobující srdce, je dotyčný ohrožen ischemickou chorobou srdeční a infarktem. V případě, že jsou zúžené cévy nohou, jde o ischemickou chorobou dolních končetin, kdy mohou dotyčného trápit těžké bolesti nohou, špatně se hojící rány a opakované infekce.

Jak zjistit kvalitu prokrvení nohou

Pokud má lékař podezření, že se rány na vašich nohou špatně hojí právě v důsledku horšího prokrvení, nejprve končetiny důkladně vyšetří. Zjistí, zda je přítomen puls v tepnách na stehnech, v podkolení jamce a na nártu. Poté může změřit tlak na horních a dolních končetinách a zjistit pomocí dopllerovského vyšetření, zda jsou tepny dobře průchodné. Když krev neproudí, jak by měla…

V případě, že je prokrvení narušeno, následuje obvykle vyšetření tepen kontrastní látkou – angiografie. Při tomto vyšetření je přes katétr zavedený do stehenní tepny vstříknuta do cévního řečiště kontrastní látka. Na rentgenových snímcích může poté lékař zhodnotit, kde je tepna uzavřena, a pokusit se tento uzávěr zprůchodnit či do něj zavést stent. V některých případech ale ani angiografie nepomůže a ke zprůchodnění tepen je zapotřebí cévně-chirurgické operace a vytvoření jakéhosi cévního „obchvatu“ – bypassu nebo využití umělé cévní protézy.

Cílem všech těchto zákroků je obnova prokrvení končetiny a tím i zlepšení obtížného hojení ran a zabránění případně amputaci.

(hak)

Zdroje:
http://www.gesundheitswerkstatt.de
http://www.chirurgie-portal.de

Datum publikace: 18.3.2013


Čtěte dále