Nebezpečí úrazů nepodceňujte ani na vodě

Nebezpečí úrazů nepodceňujte ani na vodě
Když se řekne raft, kanoe nebo kajak, mnohým se rozsvítí oči. Vodáctví má v Čechách velkou tradici. Není divu. Přináší nám relaxaci v přírodě spojenou se sportovní aktivitou. I pobyt na vodě má ale svoje nebezpečí, a to nejen v podobě utonutí.

Pozor na známá rizika

K nejčastějším nepříjemnostem patří přehřátí organismu, nebo naopak podchlazení. V horku během vydatné tělesné aktivity tělo ztrácí teplo a ochlazuje se. Pokud mu nedodáme dostatečný přísun vody, která se ztrácí pocením, koledujeme si o problém. Ochlazovací systém těla přestane fungovat a kvůli další tělesné námaze vyústí v přehřátí. Proto často odpočívejte a doplňujte tekutiny. Opačný případ, jímž je podchlazení, vzniká po pádu do vody nebo za silného deště či větru. Mějte při sobě náhradní teplé oblečení a speciální lehkou fóliovou přikrývku, vyrobenou pro případy podchlazení.

Vesta a helma nutností

Při převrhnutí do vody hrozí nejen podchlazení, ale zejména úraz hlavy. Ve vodě totiž panikaříme a rychle se snažíme dostat nahoru. Jenomže přímo nad naší hlavou může být naše kanoe či kajak. V tomto případě je nutné si hlavu a obličej chránit rukama. Zabráníme tak bolestivému otřesu, kvůli němuž může nastat ztráta vědomí. Následky si jistě představíte sami. V některých zemích vám kajak ani kanoi nepůjčí bez toho, abyste měli na sobě záchrannou vestu a helmu. Zranit se totiž můžete i v mělké vodě nárazem hlavy na vystouplý kámen.

Nejčastější nepříjemnosti

Mezi drobnější poranění patří tržné rány a odřeniny. Vznikají nejčastěji na rukou či zápěstí, ale i na nohou. Spálení sluncem zase vytvoří puchýře. Na všechny tyto eventuality byste měli být připraveni. Vaše lékárnička by měla obsahovat běžnou výbavu jako při cestování. Za zmínku stojí určitě přípravek HemaGel, který bude pomocníkem při výše uvedených zraněních. Úleva od bolesti a nástup rychlého hojení v případě drobných úrazů a puchýřů tak na vás čeká rovnou v přírodě.

Zdroj: http://www.lcsd.gov.hk/watersport/en/guid_hazards.php

(skl)

Datum publikace: 6.7.2010


Čtěte dále