Nebezpečí ukryté v moři

Nebezpečí ukryté v moři
Možná už se vám to stalo. Šnorchlujete v moři, užíváte si nádherně zbarveného podmořského světa a najednou je tu nechtěná odřenina o mořský korál. V horším případě se vám „poštěstí“ setkání s medúzou anebo šlápnete na mořského ježka.

Nepříjemné, ale krásné potvůrky

Korál je mořský žahavec, který má velice tvrdou svrchní schránku. Nádherně barevné korály se používají na výrobu šperků. Jenže korál nás může i nepříjemně poranit. Stačí se o něj ve vodě neopatrně otřít a máme ránu, která se při nesprávném ošetření vůbec nemusí dobře hojit. Naproti tomu medúzy vypadají třeba jako průhledný igelitový sáček, a proto je nemusíme postřehnout. Mají chapadla dlouhá až několik metrů. A jenom pouhý dotek působí ostrou, palčivou bolest. Vylučují jed, který může způsobit i smrt. Možná vás překvapí, že jeden druh medúzy patří dokonce mezi nejjedovatější tvory živočišné říše.

Co když je nemocnice daleko?

Můžete být na odlehlém místě nebo se vám zrovna do daleké nemocnice nemusí chtít. A proto byste měli vědět, co po poranění dělat. Mezi nejoptimálnější postupy patří tento:
  • Ránu opláchněte vodou s trochou jemného nedráždivého mýdla. I když to není příjemné, budete muset kousky korálu nebo mořského ježka odstranit. K tomu vám poslouží nejlépe pinzeta. Poté ránu pečlivě prohlédněte, zda v ní žádné úlomky nezůstaly. Je-li čistá, znovu ji opláchněte vodou.

  • Pokud vás poctila svým dotykem medúza, je možné, že na kůži ulpí zbytky jejích žahadel. Je třeba je opatrně odstranit, například pískem nebo ručníkem. Místo pak omyjte mořskou vodou a polijte bílým octem, který je nejlepší nosit na pláž v lahvičce s sebou. Poté můžete přiložit led. Pokud máte ve své příruční lékárničce tubičku HemaGelu, můžete jej s úspěchem použít. Uleví vám od bolesti, nejspíš bude i trochu chladit a nastartuje hojení. Ránu po nanesení gelu zakryjte gázovým čtvercem. Na poranění od medúzy často zůstane památka v podobě jizvy. Díky HemaGelu se jí ale obávat nemusíte…

Pokud se vám rána jakkoliv „nezdá“, svěřte se do rukou lékaře. Určitě tehdy, pokud je přítomný otok, zarudnutí nebo je v ráně hnis. Také větší úlomky mořského ježka, které zůstaly pod kůží, budou vyžadovat chirurgické ošetření.

Zdroj: http://www.ehow.com/how_5666250_treat-coral-wounds.html

(skl)

www.hojeni-ran.cz

Datum publikace: 20.6.2010


Čtěte dále