Nebezpečí mobilní komunikace: telefonování ohrožuje bezpečnost i při obyčejné chůzi

Nebezpečí mobilní komunikace: telefonování ohrožuje bezpečnost i při obyčejné chůzi

K často zmiňovaným rizikům spojeným s komunikací prostřednictvím mobilních telefonů patří nehody, jejichž hlavní příčinou je nedostatečná pozornost. Z tohoto důvodu je zákony a vyhláškami omezováno používání mobilních telefonů k hovorům nebo psaní textových zpráv při řízení dopravních prostředků. Aktuální výzkumy však ukazují, že narůstají počty zraněných při telefonování nebo posílání textových zpráv za běžné chůze.

Od SMS ke zranění

Soustředění na ovládání mobilního telefonu vede ke snížení pozornosti i při pěším pohybu po ulici. Chodec věnující se telefonnímu hovoru nebo psaní SMS ztrácí povědomí o okolních podmínkách a situaci a tím může mít sklon k nebezpečnému chování. To zvyšuje riziko nehody, zranění, nebo dokonce úmrtí.

Američtí vědci zkoumali záznamy z národního systému pro sledování úrazů, do kterého jsou elektronicky vkládána data z lékařských pohotovostí po celých Spojených státech amerických. Zjistili, že počet vážnějších úrazů chodců, ke kterým došlo v souvislosti s používáním mobilního telefonu, významně narůstá. V roce 2004 bylo do systému vloženo 559 takových případů, v roce 2010 se jejich počet vyšplhal skoro na trojnásobek (1 506 zranění).

(Ne)šikovní muži

Spektrum úrazů sahalo od lehkých po závažnější poranění – k nejčastějším patřily odřeniny kůže, podvrtnutí kloubů, otřesy mozku a zlomeniny kostí. Téměř dvě třetiny zraněných byly ve věku mladším než 25 let, častěji se při používání mobilu za chůze zraňovali muži.

Ze závěrů studie publikované v aktuálním vydání časopisu Accident Analysis & Prevention vyplývá, že by se rodiče měli ve výchově dětí zaměřit i na bezpečné používání mobilního telefonu. Stejně jako učí své ratolesti rozhlédnout se před vstupem do vozovky pečlivě na obě strany, měli by jim vštípit i zásadu: zastav a stoupni si na stranu, když telefonuješ nebo píšeš zprávu.

(raf)

Zdroj:

Pedestrian injuries due to mobile phone use in public places, http://dx.doi.org/10.1016/j.aap.2013.03.021

Datum publikace: 5.7.2014


Čtěte dále