Nástřih hráze: hojení, které maminkám připadá nekonečné

Nástřih hráze: hojení, které maminkám připadá nekonečné

Během porodu je někdy nutné provést zákrok, kterému se říká epiziotomie neboli nástřih. Jedná o nastřižení hráze ve snaze učinit poševní vchod prostornější nebo zabránit jeho samovolnému natržení. Ke správnému zacelení rány je kromě vhodné péče potřeba i hodně trpělivosti.

Epiziotomie může být pro rodičku nepříjemná. Přesto by měla být zvážena například v situaci, když je třeba porod uspíšit kvůli nedostatku kyslíku plodu, když hrozí natržení hráze nebo je-li matka vyčerpaná. Prakticky nezbytná je pak tehdy, kdy je třeba použít kleště nebo vakuumextraktor. Bývá častým jevem, že se při porodu pochva nebo hráz natrhnou, a to v různé míře. Od drobných slizničních poranění, která nevyžadují šití, až po hluboké rány. Obvyklým ošetřením nástřihu a trhlin je scelení pomocí stehů, které se zhruba po dvou týdnech rozpustí a samy vypadnou. U větších samovolných ran ale řešení není tak jednoduché.

Lze epiziotomii předcházet?

Především je důležité, aby hlavička dítěte procházela porodními cestami pomalu. Lékař vás možná bude při porodu nabádat, abyste netlačila tolik nebo přestala úplně, a to právě proto, aby tkáně dostaly chvíli času na roztažení a netrhaly se. Výzkumy naznačují, že masáže hráze prováděné několik týdnů před porodem mohou riziko nutnosti epiziotomie snížit. Používá se speciální olej, jehož aplikace však může být problematická, neboť žena si na hráz přes bříško nemusí dosáhnout. Zkuste požádat partnera, aby si s vámi udělal každý den intimní chvilku a namasíroval vás.

Léky, chlazení a vzduch

Pokud je proveden nástřih, bolestivost hráze trvá obvykle kolem dvou až tří týdnů po porodu. Po dobu prvních několika měsíců může být bolestivý i pohlavní styk. S nepříjemnými pocity se lze vypořádat různě. 

  • Léky proti bolesti mohou významně pomoci. Paracetamol nebo ibuprofen by měly být bezpečné při kojení, pokud je vaše dítě donošené a zdravé. Při propuštění z porodnice byste měla být informována, zda pro vás platí nějaké omezení. Pozor, užívání aspirinu se NEDOPORUČUJE!
  • Používání nafukovacího kruhu nebo polštářku ve tvaru kruhu napomáhá k příjemnějšímu sezení.
  • Pokud je bolest veliká, neberte bez vědomí lékaře žádné silnější preparáty – kojíte-li, můžete tím ublížit dítěti. Navštivte svého gynekologa, který si bude jistě vědět rady.
  • Pro zmírnění obtíží lze použít chlazení pomocí ledu zabaleného do utěrky. Nedávejte však led přímo na kůži.
  • Vystavení rány čerstvému vzduchu též hojení pomáhá. Můžete používat i fén. Časté sprchování postiženého místa je v pořádku, jen nezapomeňte poranění vždy dobře osušit čistým ručníkem.

Jak na toaletě

Pokud je vám sezení na toaletě nepříjemné, můžete si nad ni zkusit přidřepnout. Při vyprazdňování stolice může pomoci přiložení čisté vložky na ránu, doprovázené mírným tlakem. Nezapomeňte se utírat správně odpředu dozadu. Je třeba udržovat intimní partie co nejvíce čisté, po použití toalety je ideální se vždy osprchovat. Pokud trpíte bolestí při snaze o vyprázdnění, můžete použít například glycerinové čípky.

Bolestivé milování 

V období šestinedělí se pohlavní styk nedoporučuje. Jednak ze zdravotních důvodů, jednak z důvodů estetických a také proto, že nebývá ani příjemný. Nevyplácí se pospíchat – pokud budete cítit bolest, nebude spokojený ani váš partner. Už zhruba tři týdny po porodu je možné znovu otěhotnět, i když jste ještě nezačala menstruovat. Používejte proto některou metodu antikoncepce, napřed se však o vhodnosti poraďte se svým gynekologem. Jestliže jste měla větší porodní poranění nebo epiziotomii, může pro vás být pohlavní styk bolestivý i delší dobu. Hlavním krokem je nebát se mluvit o tom s partnerem. Problém může také souviset se suchostí vaginální sliznice, která je v poporodním období obvyklá. Můžete zkusit lubrikační gel, ale vyberte si ho v lékárně. Výrobky dostupné v drogeriích nebo specializovaných obchodech nemusí být dostatečně kvalitní. Gel lze použít i k masáži jizvy.

Zpátky do formy

  • Všímejte si jakýchkoli známek infekce v ráně, jako je zarudnutí, výrazný otok, vytékající hnis nebo tekutina, případně výrazná bolest. Pokud máte podezření, že může být místo infikované, navštivte neprodleně lékaře.
  • Posilování svalů pánevního dna podporuje hojení a snižuje tlak na jizvu. Provádí se stahováním svalstva kolem pochvy a konečníku, obdobným způsobem, jakým se snažíme bránit nucení na močení nebo stolici.
  • U některých žen se po vyhojení epiziotomie utvoří výraznější jizva. Pokud je velmi neestetická, je možné její operační odstranění, které se však provádí nejdříve 6 měsíců po porodu. Nelze však vyloučit, že se podruhé utvoří stejná jizva.

(pez)

Zdroj:
http://www.nhs.uk

Datum publikace: 18.11.2015


Čtěte dále