Deset tipů, jak dostát novoročním předsevzetím

Deset tipů, jak dostát novoročním předsevzetím

Většina z nás před Silvestrem bilancuje, co dobrého a zlého jim končící rok přinesl. Ti rozhodnější si pak na dalších dvanáct měsíců dávají i různá předsevzetí. Pokud se vám ještě žádné nepodařilo dodržet, zkuste naše rady – třeba to tentokrát vyjde.

Psychologové zjistili, že předsevzetí vede daleko častěji k úspěchu, pokud si neklademe jeden velký souhrnný a nepřehledný cíl. Lepší je vyčlenit si několik dílčích kroků a menších závazků, kterých je snazší dosáhnout. Znevýhodněni jsou i ti, kteří chtějí svoji metu dobýt bez konkrétního plánu. 

Jděte si za svým s rozvahou 

  1. Dejte si pouze jedno předsevzetí, šance na úspěch je pak vyšší. Ale pozor, neberte snahu o vyřešení tohoto problému jako výmluvu, proč se ostatními záležitostmi nebudete zabývat vůbec.
  2. Nečekejte s výběrem až do silvestra, rozmyslete se pár dní předem.
  3. Vyhněte se předsevzetím, při jejichž plnění jste už jednou selhali. Od počátku byste cítili frustraci, čímž by rostla pravděpodobnost selhání.
  4. Nenechte se strhnout ostatními a vybírejte ryze podle svých potřeb. Pokud vaše kamarádky hubnou, nemusíte do toho jít s nimi, když to nepotřebujete.
  5. Rozdělte svoji cestu na více etap, zaměřte se na vytyčení částečných cílů, které jsou konkrétní, měřitelné a mají časový rámec.
  6. Řekněte o svém předsevzetí rodině a přátelům, je to dobrá prevence selhání. Pokud vám budou ostatní vycházet vstříc a sdílet s vámi radost z dílčích úspěchů, budete spokojeni a možná motivujete i někoho dalšího.
  7. Pravidelně si připomínejte výhody plynoucí ze splnění svého závazku a nepřipouštějte si, že nevýhody převažují. Když na vás přijde slabá chvilka, svěřte se někomu blízkému.
  8. Odměňujte se vždy, když dosáhnete nějakého úspěchu. Vybírejte ale takové dárky, které vám nezhatí vaše plány. Třeba si zajděte koupit něco na sebe, zavolejte přátelům nebo si vyberte dovolenou na léto.
  9. Sepište si plány, zaznamenávejte si výsledky své práce do grafu nebo internetové aplikace. Potěšit se z úspěchu, který vidíte na vlastní oči, je příjemné a motivující. Pokud se rádi chlubíte, můžou vám tyto pomůcky také dobře posloužit.
  10. Buďte připraveni na to, že občas se ozve touha po starém životním stylu. Každé zakolísání řešte jako ojedinělou událost, neberte to jako důvod k tomu, abyste všechno vzdali.

Nejčastější touhy 

Na prvním místě samozřejmě bývá buď snaha zhubnout nebo skoncovat s kouřením. Mnoho lidí si také dává za cíl začít sportovat či omezit pití alkoholu. A poměrně častým závazkem je rozhodnutí jíst a žít zdravěji. 

(pez)

Zdroj:
http://www.nhs.uk

Datum publikace: 30.11.2015


Čtěte dále