Maligní rána vyžaduje zvláštní pozornost

Maligní rána vyžaduje zvláštní pozornost
Maligní rána, tedy ta, která je spojena s nádorem, se vyvine u přibližně u 5–19 % lidí, kteří trpí rakovinou. Tento typ rány je velmi závažný a vyžaduje speciální péči a ošetřování.

Rána u každého jiná

Jakákoliv dlouho se hojící rána na těle je pro dotyčného fyzickou, psychickou, ale i sociální zátěží. Pokud se navíc jedná o ránu spojenou s nádorovým procesem a navíc viditelnou na kůži, tato zátěž se ještě zvyšuje. Je totiž neustálou připomínkou rakovinového onemocnění. Některé druhy maligních ran se navíc vyznačují krvácením, bolestí a nepříjemným sekretem se zápachem. To všechno velice významně ovlivňuje život dotyčného člověka. Sociální izolaci nebo depresivním stavům, které s tímto druhem rány souvisí, se přitom může předejít. I maligní rána se dá ovlivnit tak, aby člověk nebyl vyřazen z běžného života.

Příznaky lze zmírnit

Tato rána je většinou výsledkem prvotního nádoru na kůži či metastázou ze vzdálenějšího tumoru. Může se vyvinout z nádoru hlavy, krku, prsu nebo kůže. Primárním cílem je většinou zmírňování příznaků s ránou spojených. Tedy zmírňování bolesti, krvácení a množství sekretu. Zápach, který může být přítomný v celé místnosti či bytě, se nedoporučuje „přebíjet“ chemií. Tedy žádnými vonnými spreji, parfémy či speciálními vajíčky do elektrických zásuvek. Mohou totiž u nemocného způsobit alergii a pocit na zvracení. Místo nich je možné dát dřevěné uhlí či jedlou sodu na pečicí plech a umístit ho pod jeho postel. Zkusit můžete také bylinky, přírodní vonné svíčky či čistě přírodní aromaterapeutické esenciální oleje.

Převazy jako nejčastější druh péče

Ideální je, když se o ránu naučí starat sám pacient. Vítaná je i dopomoc rodinných příslušníků. Doma je třeba mít patřičný obvazový materiál, mastě, gely a všechny pomůcky, které k péči o ránu patří. Velkou pomocí může být pro dotyčného agentura domácí péče. Pravidelná návštěva odborné sestry věnující se péči o rány zajistí kontrolu a dostupnost všech materiálů.

Zdroj: http://www.thinktag.org/documentstore/documentsFiles/807361/mi412.pdf

(skl)

Datum publikace: 30.10.2010


Čtěte dále