Kůže pod ochranou aneb Nedejte mrazu šanci! 

Kůže pod ochranou aneb Nedejte mrazu šanci! 

Blížící se zima představuje ohrožení naší pokožky. Pro chladné počasí je totiž typická nízká vlhkost vzduchu, která činí kůži vysušenou a zranitelnou. Umíte se proti tomu účinně bránit? 

Péče zvaná domácí

  • Pravidelně pokožku promazávejte hydratačními krémy, nejlépe ihned po celkové koupeli. Pomůžete tak krému zachytit co nejvíce povrchové vlhkosti. Pokud je vaše kůže zvýšeně citlivá, vyhněte se parfémovaným přípravkům nebo těm s obsahem lanolinu.
  • Všeho moc škodí, což platí i pro nadměrnou očistu. Opakovaným omýváním během dne totiž rušíte přirozenou ochrannou vrstvu pokožky. Dodržování hygienických zásad v podobě mytí rukou po toaletě nebo před jídlem je pochopitelně nutností, zbytku těla by však měla stačit sprcha jedenkrát denně.
  • Zapomeňte na koupele v horké vodě a raději si dopřejte vlažné osprchování. Raději omezte užívání klasického mýdla a jiných přípravků na bázi detergentu.
  • Suché ovzduší dokáže doslova vytáhnout z pokožky vláhu. Udržujte proto doma ideální vlhkost, například za pomoci dnes již snadno dostupných zvlhčovačů vzduchu.

Ve venkovním chladnu buďte opatrní

  • Pozor hlavně na vítr! Kryjte si obličej šálou a nezapomeňte použitím vhodného balzámu ochránit také rty.
  • I v zimních měsících je nebezpečný dlouhý pobyt na slunci bez ochranných prostředků. Vhodné je užívání krémů s ochranným faktorem minimálně 15. Vyhnete se tak nebezpečí předčasného stárnutí kůže, nebo dokonce vzniku zhoubného nádoru.
  • Extrémní chlad může být pro pokožku a další tkáně doslova fatální. Pokud se objeví trvalá změna barvy kůže doprovázená bolestí, nebo dokonce necitlivostí v dané lokalitě, ihned vyhledejte lékařské ošetření. Může jít o závažné omrzliny.

(veri)

Zdroj:

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121024164617.htm

Datum publikace: 2.12.2013


Čtěte dále