Kožní štěp – křehká pomoc poraněné kůži 

Kožní štěp – křehká pomoc poraněné kůži 

Je tomu již staletí, co se v medicíně začaly používat kožní štěpy. Vzhledem k tomu, že naše pokožka je neustále v kontaktu s vnějším prostředím, je také nejnáchylnější ke zranění a poškození. Kožní štěp je pak v mnoha případech zranění kůže přímo nutností.

Různé druhy i užití

Medicína má k dispozici kožní štěpy dočasné a trvalé. Ty dočasné se využívají ke krátkodobému překrytí rány a k zajištění ochrany poškozeného místa před riziky vnějšího světa (bakteriální znečištění nebo trauma). Zároveň poskytují prostředí vhodné k uzdravení. Většinou bývají po 3 až 4 týdnech odstraněny. Dočasné štěpy mohou být:

  1. Tělu přirozené – jsou tvořeny živými buňkami, které musí být před použitím řádně zpracovány.
  2. Lidský štěp – nejlepší mezi dočasnými kožními štěpy. Jedná se o kůži mrtvého člověka a používá se k překrytí velkých ploch chybějící kůže.
  3. Prasečí štěp – využívá se pouze spodní vrstva kůže (dermis) speciálně chovaných prasat, a to k překrytí částečných popálenin.
  4. Lidská amnion – jde o tenkou membránu pokrývající lidský plod v děloze. Je nejefektivnější při překrývání částečných popálenin i některých druhů povrchových zranění.
  5. Syntetické štěpy – jsou vyrobeny sloučením určitých látek na základě požadavků u konkrétního zranění.

Trvalé kožní štěpy plní svou úlohu při plné náhradě všech vrstev kůže, a jak už název napovídá, trvale zlepší kvalitu pokožku v místě zranění.

Pomoc při popáleninách

Použití kožních štěpů prokazatelně vede k urychlení hojení zranění a významně snižuje riziko infekce a dehydratace. Navíc jsou kožní štěpy kosmeticky přitažlivé a zraněná místa díky nim neztrácí své funkce. Kromě překrytí chronických zranění kůže mají největší využití u pacientů s popáleninami jak povrchovými a částečnými, tak i hlubokými.

Individuální hojení 

Kdykoli přijde na užití kožního štěpu, měli byste se důsledně vyvarovat pohybu v oblasti zranění, a to především první 2 až 3 týdny hojení. Čerstvý štěp je totiž velmi křehký a může být tlakem nebo pohybem snadno poškozen. Rychlost zotavení zraněného místa s kožním štěpem závisí samozřejmě nejen na velikosti, hloubce a umístění rány, ale i na celkové kondici pacienta.

(dak)

Zdroj:

http://www.woundcarecenters.org/wound-therapies/skin-substitutes.html

Datum publikace: 27.4.2014


Čtěte dále