Kortikosteroidy komplikují hojení ran

Kortikosteroidy komplikují hojení ran

K tomu, aby se jakákoliv rána úspěšně zhojila, je třeba zapojení obranyschopnosti organismu do tohoto komplikovaného procesu. Některé léky potlačující určité složky imunitního systému tak mohou zároveň negativně ovlivnit i hojení ran. Patří mezi ně zejména nezřídka užívané kortikosteroidy.

Útlum imunity někdy s výhodou, jindy naopak

Kortikosteroidy jsou uměle vytvořené látky, které napodobují funkci v těle přirozeně se vyskytujících glukokortikoidů, hormonů produkovaných nadledvinami. Používají se při léčbě zánětlivých a autoimunitních chorob, jako jsou například Crohnova choroba, astma nebo lupénka. U těchto chorob je výhodou potlačení imunitního systému a s ním i probíhajícího zánětu se všemi jeho nepříjemnými příznaky. Imunitní systém je pak ovšem oslaben i v některých jiných funkcích, jako je hojení ran, a to nevyjímaje rány pooperační.

Vitamín A nejen pro dobrý zrak

Některé studie v minulosti ukázaly, že zpomalenému hojení ran při léčbě kortikosteroidy může napomáhat současné podávání vitamínu A. Tato látka je rovněž důležitá pro dobrý zrak v podmínkách minimálního osvětlení a pro správnou funkci sliznic pokrývajících dýchací, trávicí i močový systém. Jeho nedostatek v organismu se projeví zvýšeným sklonem k zánětům, šeroslepostí a šupinatěním kůže.

Nic se nemá přehánět

Přestože se vitamín A a látky jemu příbuzné, takzvané retinoidy, mohou zdát jako velmi užitečný pomocník při terapii kortikosteroidy, je na místě opatrnost, především při užívání tohoto vitamínu během těhotenství. Jeho nadbytek neboli hypervitaminóza totiž může vést k poškození plodu, kostí, nervového systému nebo jater.

Ačkoliv se může zdát, že vitamínů nikdy není dost a nemohou ublížit, nemusí tomu tak být. Pokud se léčíte kortikosteroidy a máte obtíže s hojením ran, raději se o užívání většího množství vitamínu A poraďte se svým lékařem.

(veri)

Zdroj:

http://www.livestrong.com/article/478521-vitamin-a-corticosteroids-in-wound-healing/

Datum publikace: 12.4.2013


Čtěte dále